Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Élenjáró eredmény a pályázásban – egyedülálló ...

Élenjáró eredmény a pályázásban – egyedülálló újcirkuszi produkció

=

A Magyar Fejlesztési Központ és a Mixdoor projekt megvalósítói közös sajtótájékoztatót tartottak 2016. június 17-én, Budapesten.

A Magyar Zsonglőr Egyesület és a Pro Progressione művészeti ügynökség a Creative Europe Program (2014-2020) Európai Együttműködési projektek pályázatán 200 000 eurós támogatást nyert a nemzetközi szakmai összefogáson alapuló művészeti programjára, a Mixdoor – New Forms In Mixdoor Performing Arts Practices című kétéves projektre.

A magyar kezdeményezésre létrejött projekt a magyar mellett görög, horvát és lengyel partnerek együttműködésével valósul meg. Eredménye egy olyan európai szinten is egyedülálló nagyszabású előadás, amely a vertikális tánc, a modern cirkuszművészet, a 3D-s vetítés, valamint a zene- és a helyspecifikus művészeti alkotások elemeit ötvözi.

Az előadás létrejöttét több mint egy éves felkészülési időszak előzte meg, mely során négy nemzetközi nyitott workshopot is tartottak a partnerországokban, amelyekhez helyi művészek is csatlakoztak.

Az ItinaiR című produkció magyarországi premierjét a törökbálinti volt téglagyárban tartják június 17-én és 18-án 21 órai kezdettel. A következő előadásokra a partnerszervezetek városaiban kerül sor.

Petrányi Barna, a Pro Progressione Kft. ügyvezetője, a Mixdoor projektmenedzsere hangsúlyozta, hogy a Mixdoor az egyedüli magyar vezetésű nyertes projekt. A különböző művészeti ágak, művészek és európai országok összefogásából létrejött előadást nagy szakmai érdeklődés övezi, az újszerű koreográfia és a különleges függesztési megoldás iránt sokan érdeklődnek.

Gallyas Veronika, a Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke megosztotta egy élményét a jelenlevőkkel: a Creative Europe Program brüsszeli programvezetője legutóbbi beszédében kiemelte, hogy olyan fontos, a Creative Europe Programból finanszírozott pályázatokon nyertes projektek zajlanak most Európában, mint a Mixdoor.

Kiss Antal, miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztési Központ ügyvezetője hangsúlyozta, hogy ez az eredmény mindannyiunk számára büszkeség, a magyar konzorciumvezetés európai presztízst jelent. A Mixdoor létrehozói, mint az egyik nyerő magyar csapat példát mutatnak abban, hogyan kell „zsonglőrködni” Európában, hogyan lehet a tudást pénzügyi eszközzé átváltani. A sikeres pályázás titka az innovatív, bátor, kreatív hozzáállás, a kezdeményezőkészség, valamint a találékonyság, amellyel a pályázók el tudnak igazodni az európai forgatagban.