Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > ELENA: NAGYSZABÁSÚ FELÚJÍTÁSI PROJEKT AZ ENERGIATAKARÉKOSABB ...

ELENA: NAGYSZABÁSÚ FELÚJÍTÁSI PROJEKT AZ ENERGIATAKARÉKOSABB OTTHONOKÉRT A FRANCIA PIKÁRDIAI RÉGIÓBAN (2013-2018)

Az Európai Beruházási Bank (EIB) által nyújtott ELENA finanszírozási eszköz segítségével Franciaországban hét évvel ezelőttelindították az ország első, az energiaellátás felújítását célzó közszolgáltatását, amin keresztül több mint ezer magán- és társasház tatarozását támogatták a pikárdiai régióban.

 A 2013 végén életre hívott „Picardie Pass Rénovation” elnevezésű projekt ambiciózus célkitűzése az volt, hogy 2018-ra 2000 lakóházat renováljanak, ezt követően pedig évente 10 000-et. Az ELENA által támogatott szolgáltatás tanácsadást és személyre szabott segítséget ajánlott a tatarozási munkák megkezdéséhez, ami egy alapos hőfelmérést és egy, az adott háztartás pénzügyi helyzetét figyelembe vevő munkaprogram kialakítását foglalta magába. A személyre szabott szolgáltatást öt évre javasolták, az energiafogyasztás nyomon követése céljából.

 A „Picardie Pass Rénovation” megfelelő válaszul szolgált a Pikárdiában élő emberek igényére, ami a fűtés számlák csökkentését és az életminőség növelését célozta. Jó példa erre annak a házaspárnak az esete, akik elhatározták, hogy kicserélik a húsz évnél öregebb ablakaikat és a boilerüket, mivel havonta 300 eurós (!) fűtés számlát kellett fizetniük. Ilicék számára a „Picardie Pass Rénovation” szolgáltatásban a legvonzóbb az volt, hogy kulcsrakész megoldást biztosított, így semmit nem kellett maguknak intézniük. Ráadásul, amikor tapasztalták, hogy a projektjük kitermeli a saját költségeit köszönhetően a megtakarított energiának, akkor vált világossá számukra a felújítás eredménye, beleértve a lakásuk komfort fokozatának emelkedését.

 A „Picardie Pass Rénovation” gazdasági modellje a pikárdiai lakosoknak helyi referenciát, megbízható szolgáltatót és harmadik fél által biztosított finanszírozást kínált köszönhetően az EIB kölcsönnek. A projektre feliratkozók választhattak egy „kettő az egyben szolgáltatást”, ami egyszerre nyújtott átfogó műszaki segítséget és személyre szabott pénzügyi megoldást (15-től 25 évig tartó, több lépcsős visszafizetéssel, 2,5%-os kamatra) vagy önmagában műszaki segítséget. A szolgáltatás díja 1860 euró volt, amit vissza lehetett forgatni a finanszírozásba, amennyiben az részét képezte az igényelt projektnek, vagy akkor vált esedékessé, ha a megrendelő elfogadta a munkatervet.

 Három évvel a „Picardie Pass Rénovation” indulását követően több mint 4000 háztartás lépett kapcsolatba a szolgáltatókkal, több mint 2200 hőfelmérést végeztek és közel 1400 lakást renováltak 29 millió euró összértékben. A tatarozási munkálatok hőszigetelést, új ablakok felszerelését, valamint a fűtési- és szellőztető rendszerek felújítását tartalmazták. Az olajjal és elektromos árammal fűtött lakások renoválása kiemelt fontossággal bírt. Továbbá, a tatarozásoknak 50-75 százalékos energiamegtakarítást kellett eredményezniük, hogy gazdasági szempontból életképesek legyenek, ami azt jelenti, hogy a munkálatok átlagosan 18 000 euróba kerültek a társasházak és 38 000 euróba az egyedi otthonok esetében a 2018-ban lezárult nagyszabású „Picardie Pass Rénovation” projekt keretében.

 Forrás:

https://www.eib.org/en/stories/elena-energy-saving-renovation

https://www.eib.org/attachments/documents/elena-completed-pass-renovation-en.pdf