Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > ELENA: KÖZÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁT SZOLGÁLÓ PROJEKT SZLOVÉNIÁBAN

ELENA: KÖZÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁT SZOLGÁLÓ PROJEKT SZLOVÉNIÁBAN

Az ELENA, azaz az „Európai Helyi Energetikai Támogatás” egy finanszírozási eszköz, amelyet az Európai Beruházási Bank (EIB) nyújt az Európai Bizottsággal történt megállapodás keretében, és EU alapokból támogatják a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramban. Az ELENA-t a tagállamok eszközként használhatják az energiahatékonysági céljaik eléréséhez. Az ELENA égisze alatt támogatott projektek ugyancsak segíthetik a városokat és régiókat az európai állampolgárok életminőségének javításában az energiafogyasztás csökkentésének támogatásával.

Kiváló példa az energiahatékonyság javítására az a megvalósítás alatt álló nagyszabású projekt, amelynek célja a középületek felújítása Szlovénia fővárosában.

ELENA: KÖZÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁT SZOLGÁLÓ PROJEKT SZLOVÉNIÁBAN

Jó néhány évvel ezelőtt fogalmazódott meg az igény a 280 000 lakossal rendelkező Ljubjana középületeinek energetikai átalakítására összhangban azzal az energetikai tervvel, aminek középpontjában a fenntarthatóság és a hatékonyság állt. Ljubjana hűvös éghajlati adottságaiból kifolyólag nagyon fontos, hogy gazdaságos fűtési rendszerrel rendelkezzen, ezzel szemben Európa egyik legdrágább fűtési infrastruktúráját tartja fenn.

 Az Európai Beruházási Bank 2013-ban kezdett el dolgozni a szlovén fővárossal az energiahatékonysági terveken annak érdekében, hogy Ljubjana az EIB támogatásával korszerűsíthesse a középületek energetikai rendszereit.

A támogatás keretében a Bank 975 000 eurót biztosított Ljubjanának az energetikai felújítások megvalósításának elősegítésére. Továbbá, az EIB abban is segítséget nyújtott a városnak, hogy hogyan állítsa össze az energiahatékonyság növelését szolgáló, 50 millió euró értékű beruházás költségvetését. Az energetikai felújítást több mint 70 középületre tervezték, beleérve kormányzati épületeket, iskolákat, egészségügyi központokat, kórházakat, könyvtárakat, színházakat és kastélyokat. A projektben új szigetelés kialakítása, korszerűbb nyílászárók, modern fűtőtestek, hatékony utcai világítás felszerelése a cél.

Tekintettel arra, hogy számos esetben nem a finanszírozás forrása, sokkal inkább a nagy volumenű projektek tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges szakértelem vagy szakembergárda hiányzik, az ELENA az energetikai beruházások előkészítését támogatja, azaz a szükséges piaci tanulmányok, üzleti tervek, auditok és szerződések költségét fedezi.

 Ljubjanában a középületek energetikai felújításának előkészítését szolgáló, körülbelül 300 helyszínen végzett felmérés szerint az energiafelhasználás 40%-os csökkentését lehet elérni a korszerűsítéssel, ami évente 3,5 millió euró megtakarítást eredményezhet a fűtési költségekben.

 Az ELENA által támogatott projektben eddig 49 középületet újítottak fel a szlovén fővárosban. A nagyszabású beruházás nem csupán több mint 400 munkahelyet teremtett, hanem a felújítások eredményeképpen az épületek használói számára érezhetővé váltak a megtakarítások, az energiahatékonysági korszerűsítés pedig közvetve az emberek kényelmét és a környezetvédelmet is szolgálja.

 Az ELENA program a 2009-ben történt létrehozása óta körülbelül 100 millió eurót biztosított energetikai projektekhez, aminek köszönhetően városok és más köz- és magánszervezetek Európa-szerte közel 4 milliárd euró értékű energetikai felújítást célzó beruházást valósítottak meg.

 

Forrás:

https://www.eib.org/en/stories/slovenia-energy-efficiency.htm

https://www.eib.org/attachments/documents/govder-factsheet-en.pdf

https://www.eib.org/attachments/documents/elena_faq_en.pdf