MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > ELENA: FENNTARTHATÓ ENERGIAELLÁTÁS A...

ELENA: FENNTARTHATÓ ENERGIAELLÁTÁS A SZLOVÁKIAI PREŠOV RÉGIÓBAN

A szlovákiai Prešov régióban 2015-től 2018-ig zajlott az a nagyszabású energetikai beruházási program, amelynek célja az épületek külső térelhatároló elemeinek javítása, fotovoltaikus elemek felszerelése középükletekre, továbbá LED technológia alkalmazásával a városi közvilágítás felújítása volt.

A projektet ELENA támogatással valósították meg, ami az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Bizottság által létrehozott finanszírozási eszköz. Az „Európai Helyi Energetikai Támogatást” (ELENA) az Európai Unió tagállamai többek között az általános energiahatékonyság ösztönzésére és a megújuló energiaforrásokat integráló épületek kialakítására használhatják.

A szlovák beruházás összköltsége 33,9 millió eurót tett ki, amiből valamivel több mint 1 millió euró a projektfejlesztés kiadása volt. Ennek 90 százalékát (körülbelül 921 ezer euró) fedezte az ELENA támogatás. A technikai segítséget elsősorban a felújításra kiválasztott épületek energetikai auditjára, az épületek renoválását felmérő megvalósíthatósági tanulmányok elkészíttetésére, pályázati dokumentációk összeállítására, továbbá a szerződéskötéseket eredményező ajánlatok értékelésére használták.

A projekt keretében a szlovákiai Prešov régió városaiban 9 utcai világítási rendszert újítottak fel, hogy növeljék a közvilágítás energiateljesítményét. Ezenkívül, több mint 50 középület energiahatékonysági felújítását végezték el a régióban.

Az ELENA beruházási program elősegítette, hogy az energiahatékonyság terén mindaddig különálló projekteket egyesítsék egyetlen kompakt programmá. Továbbá, a program sikeresen felhívta a figyelmet a megújuló energia alkalmazásának fontosságára és a költségtakarékosságra. Végül, de nem utolsó sorban, javult a levegő minősége a városi területeken.

Forrás:

https://www.eib.org/attachments/elena-completed-sepr-en.pdf

https://www.eib.org/en/products/advisory-services/elena/completed-projects.htm

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: