Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > ELENA: ENERGIAHATÉKONYSÁGOT CÉLZÓ VILLAMOSHÁLÓZAT- ÉS REGIONÁLIS ...

ELENA: ENERGIAHATÉKONYSÁGOT CÉLZÓ VILLAMOSHÁLÓZAT- ÉS REGIONÁLIS VASÚTFEJLESZTÉS DÁNIÁBAN

Az Európai Beruházási Bank (EIB) által nyújtott, ELENA (Európai Helyi Energetikai Támogatás) elnevezésű finanszírozási eszköz pénzügyi támogatást biztosít befektetési programok előkészítését szolgáló projektfejlesztési szolgáltatásokhoz. A cél a befektetések sikeres megvalósításának támogatása és felgyorsítása, ami hozzájárul az EU energetikai és klímacéljainak eléréséhez az energiahatékonyság növelésével, az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésével, továbbá az energiafogyasztásban a megújuló energiaforrások részesedésének növelésével, valamint a fenntartható városi közlekedés elősegítésével.

 Az EIB az ELENA-t három különböző szektorban biztosítja. A „Fenntartható közlekedés” támogatási csomag középpontjában az innovatív közlekedés és a mobilitási projektek állnak, amelyek energia- és kibocsátási megtakarításokat eredményeznek.

 A dániai Aarhus városa a skandináv országban úttörője lett a mobilitás növelésének és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésének egy nagyszabású villamoshálózat- és regionális vasútfejlesztési projekt megvalósításával 2013 és 2016/2017 között.

 A regionális vasút első, 12 km hosszú szakasza a városközpontban fut, a központi pályaudvartól fontos csomópontokon keresztül, majd beletorkollik egy meglevő, könnyű vasúti járművek üzemeltetésére alkalmassá tett vonalba, ami Aarhustól 70 km-re északra, Grenaaig, illetve 30 km-re délre, Odder városáig terjed.

 Aarhus az ELENA támogatás segítségével készíttette el a villamoshálózat fejlesztéséhez elengedhetetlenül szükséges megvalósíthatósági tanulmányokat. Az egyre népesebb városnak, ahol az emberek a környező térségekből naponta ingáznak, kulcsfontosságú szempont a mobilitás növelése, a forgalmi torlódások, a távolságok és a környezetszennyezés leküzdése.

 Az ELENA-nak köszönhetően, a projekt megvalósítására a város, a régió és az állam által 2012-ben létrehozott Aarhus Letbane vállalat közel 40,5 millió eurót takarított meg. Továbbá, ugyancsak a támogatás eredményeképpen, az Aarhus Letbane pontosabb előrejelzést kaphatott a meglevő vasúti pályatestek átalakításáról és villamosításáról, ami egy összetett feladat, és ezen a szakterületen kevés tudás állt rendelkezésre.

 Aarhus közel 2 millió euró támogatásban részesült, amiből finanszírozta a villamost működtető, leghatékonyabb energiaforrás azonosításához szükséges technikai tanulmányok elkészíttetését. A projekt kezdetén, a tervek megfogalmazásakor azzal számoltak, hogy az új könnyű vasúti járművek üzembe állításával 100 km/órás sebességgel naponta 39 000 utast tudnak szállítani. Tekintettel arra, hogy az új járművek elektromos meghajtásúak, a rendszer üzemeltetésével csökkenthető az energiafogyasztás, a zaj- és a levegőszennyezés. Az aarhusi regionális vasútfejlesztéssel párhuzamosan 47 GW éves energiamegtakarítást és 7300 tonna CO² kibocsátás csökkentést prognosztizáltak a szakértők.

A projekt számos innováció bevezetésével valósult meg. A további technikai korszerűsítéseket pedig Aarhus városa az üzemeltetésből származó tapasztalatok alapján veszi majd fontolóra.

Forrás:

https://www.eib.org/en/stories/trams-gain-traction-in-denmark

https://www.eib.org/attachments/documents/elena-completed-aarhus-ltr-en.pdf

https://www.eib.org/attachments/documents/elena_faq_en.pdf