MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > ELENA: ENERGIAHATÉKONYSÁG ÉS MEGÚJULÓ...

ELENA: ENERGIAHATÉKONYSÁG ÉS MEGÚJULÓ ENERGIA A LENGYEL LAKÓÉPÜLETEKBEN A BGŻ BNP PARIBAS FINANSZÍROZÁSI PROGRAMJA KERETÉBEN

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Bizottság egyik kiemelt célja az ELENA finanszírozási eszközzel a lakóépületek energetikai felújításának felgyorsítása.

ELENA támogatás biztosítható beruházási programok vagy projektek fejlesztéséhez a „Fenntartható Lakóépületek” csomagból az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások integrációja céljából már létező köz- és magántulajdonban levő lakóépületekbe.

A beruházásokkal az energiafogyasztás csökkentését szolgálják a fűtés, hűtés és elektromos áram tekintetében. Továbbá, olyan intézkedéseket támogatnak, amelyek a megújuló energiaforrások épített lakókörnyezetbe történő integrációját szolgálják.

Lengyelországban 2019. tavaszán indult és várhatóan 2022. második negyedévéig tart az a nagyszabású ELENA projekt, ami a lakóépületek energiahatékonyságának javítására és a megújuló energia használatának növelésére irányul. A projektfejlesztés összköltsége 3,5 millió euró, amiből 3,15 millió eurót az ELENA társfinanszírozása biztosít a projekt végső kedvezményezettje, a BGŻ BNP Paribas SA bank számára.

A bank az ELENA projekt keretében olyan pénzügyi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, amelyekkel egyéni ügyfeleket, kis- és középvállalkozásokat, helyi önkormányzatokat, a lakásszektort és vállalatokat támogat.

Az energetikai beruházások megvalósításához nélkülözhetetlen, ELENA támogatással megvalósuló projektfejlesztési szolgáltatások keretében célzott technikai segítséget és tanácsadást biztosítanak a lakásszektorban tevékenykedő egyesületeknek. Mindemellett, a BGŻ BNP Paribas által nyújtott kölcsönön felül átfogó szolgáltatási csomagot kínálnak, amibe beletartozik az energetikai audit, a műszaki dokumentáció elkészítése és a szaktanácsadás a lakásszektor egyesületeinek az energiahatékonysági beruházások előkészítése végett.

A lengyelországi laképületek energiahatékonyságának megújítását szolgáló átfogó beruházási program magában foglalja az épületek hőszigetelését, az ablakok és külső ajtók cseréjét, a fűtési-, szellőző- és légkondicionáló rendszerek tatarozását, az energiagazdálkodási rendszereket, az energetikailag felújított épületekbe a megújuló energiarendszerek integrálását, mérőrendszerek felszerelését, műszaki összeköttetés létesítését egy központi hőforráshoz és a helyi hőforrások megszüntetését, ami a fűtési költségek csökkentését eredményezik, az energiaforrások teljes vagy részleges átalakítását megújuló energiaforrásokká vagy magas hatékonyságú kapcsoltenergiatermelés alkalmazását.

A teljes lengyelországi beruházási program eredményeképpen azt várják, hogy az energiafogyasztás éves megtakarítása 184 GWh legyen, a CO2 éves kibocsátás csökkentésének mértéke pedig 47 900 t széndioxid egyenérték.

Forrás:

https://www.eib.org/attachments/documents/eeffrb-factsheet-en.pdf

https://www.eib.org/en/products/advising/elena/map.htm

https://www.eib.org/attachments/documents/elena_faq_en.pdf

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: