MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > ELENA: A ZÁSZLÓSHAJÓS BELGA...

ELENA: A ZÁSZLÓSHAJÓS BELGA RENOWATT PROJEKT NYITVA ÁLL EGÉSZ VALLÓNIA SZÁMÁRA

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Bizottság közös kezdeményezésével létrehozott és működtetett ELENA finanszírozási eszköz technikai segítséget nyújt nagy volumenű beruházási programok előkészítéséhez, összhangban az Európai Unió energiahatékonyság fokozására, üvegházhatású gázkibocsátások csökkentésére, a megújuló energia energiafogyasztásban való részesedésének növelésére irányuló céljaival.

 A belga RenoWatt projektet a középületek energiahatékonyságának növelésére hozták létre. A projekt kísérleti fázisát Liège térségében valósították meg 2014 és 2017 között, aminek eredményeképpen 136 épületet renováltak öt, összesen 59 millió euró értékű energiahatékonysági szerződés keretében. A RenoWatt projekt 2017. májusában kiérdemelte az Európai Unió legjobb európai energetikai projektnek járó díját. A sikera projekt továbbfejlesztését és Vallónia egészére történő kiterjesztését ösztönözte.

 A RenoWatt program lehetséges hatása túlmutat az Európai Unió által megfogalmazott kötelezettségeken; az energetikai felújítást szolgáló szektorokba való beruházás tulajdonképpen beruházás olyan tevékenységekbe, amelyek értéket és jólétet teremtenek Vallónia GDP-jének tekintetében. Az energiamegtakarítások, valamint az építőipar mobilizálása szakértelem megszerzését fogja eredményezni a Vallon régióban, továbbá a finanszírozási eszközöket illetően is. A helyi munkaerő toborzására irányló, megfelelő képzési kezdeményezések hatékony kihasználása az olyan cégek által, amelyek energiahatékonysági szerződéseket köthetnek, az átalakítás finanszírozását segítő új technikák bevezetése, az új energetikai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások létrehozása a magánszektorban és a „Vallon energetikai átalakítás” professzionálissá tétele mind azok a hasznok, amelyeket ez a projekt hozhat. Még pontosabban, egy „ipari/gazdasági” szektor fejlesztése több mint 30 milliárd euró értékű befektetési potenciált, valamint több mint 17 000 munkahely teremtését eredményezheti az elkövetkezendő 30 évben.

 A RenoWatt projekt három területre összpontosítva segíti az önkormányzatokat az energetikai átalakításban, ezek a következők: az energiahatékonysági szerződések, az épületek összegyűjtése, valamint a közbeszerzés. A cél, hogy díjmentes technikai támogatást nyújtsanak Vallónia 262 önkormányzata számára annak érdekében, hogy legalább 100 millió euró értékű beruházást valósítsanak meg energiahatékonysági szerződések keretében, amelyek több mint 500 épületet érintenek. Gazdasági értelemben ez a következőt jelenti: 

  • 31 000 képzési óra és/vagy társadalmi integrációt szolgáló vállalatok alkalmazása, ami legalább 2 millió eurót tesz ki;
  • Évi 53 GWh energia-megtakarítás;
  • Évente 15 600 tonna CO2e kibocsátás csökkentés;
  • A RenoWatt projekt különös figyelmet fordít azokra az önkormányzatokra, amelyek tagjai a POLLEC-nek (Helyi Energetikai- és Klímapolitika).

 A RenoWatt projekt 3,5 évre tervezett költségvetése 5,2 millió euró, amiből 3,5 millió eurót az Európai Unió (ELENA), 1,7 millió eurót pedig a Vallon Kormány finanszíroz.

 Az Európai Bizottság megbízásából az ELENA technikai segítséget nyújtó program irányítója, az EIB számára a RenoWatt egy kiváló példája annak, hogyan támogatja az ELENA a középületek energiahatékonyságát célzó beruházások előkészítését és megvalósítását az energiafogyasztás csökkentése és a megújuló energia felhasználásának növelése céljából.

 Forrás: https://www.eib.org/en/press/all/2018-242-renowatt-lenergie-au-service-de-lemploi

 

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: