MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > DiscoverEU: több mint 60...

DiscoverEU: több mint 60 000 európai fiatal kap ingyenes utazási igazolványt, hogy felfedezze Európát

Az Európai Bizottság közzétette a DiscoverEU kezdeményezés legutóbbi, 2021. októberi pályázati fordulójának eredményeit. Ebben a fordulóban összesen 60 950 fiatal nyerte el a lehetőséget, hogy ingyenes utazási igazolványhoz jusson, és egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportban beutazza az európai kontinenst. Magyarországról 8203 fő pályázott, közülük 1274-en kapnak utazási igazolványt. A sikeres pályázók 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványukat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Az európai zöld megállapodással összhangban a fiatalok elsősorban vonattal utazhatnak, de kivételes esetekben más közlekedési eszközt is igénybe vehetnek. Így azok a fiatalok is részt tudnak venni a kezdeményezésben, akik az EU távoli területein vagy szigetein élnek.

Az októberi pályázati fordulóban azok az európai fiatalok jelentkezhettek, akik 2001. július 1-je és 2003. december 31-e között születtek. Kivételesen a 19 és 20 éves korosztály tagjai is pályázhattak, mivel a nekik meghirdetni tervezett korábbi pályázati fordulókat a Bizottság a koronavírus-világjárvány miatt elhalasztotta. Mivel továbbra is bizonytalan, hogyan fog alakulni a világjárvány a jövőben, a Bizottság új, mobil utazási igazolványt vezetett be, melynek segítségével a sikeres pályázók rugalmasan foglalhatják le az útjukat. 2022. január 17-én a sikeres pályázók élőben feltehetik tervezett utazásukkal kapcsolatos kérdéseiket az Európai Bizottság ifjúságpolitikai kezdeményezésekkel foglalkozó Instagram-oldalán.

A Bizottság 2018 júniusában az Európai Parlament javaslata alapján indította útnak a DiscoverEU kezdeményezést, mely ma már a 2021–2027-es időszakra szóló új Erasmus+ program részét képezi. 2018 júniusa óta a program 130 000 utazási igazolványt biztosított azeurópai fiatalok számára. A következő pályázati fordulóra 2022 tavaszán kerül majd sor.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_22_101

A 2021. októberi pályázati forduló eredményeinek részletes ismertetése az Európai Ifjúsági Portálon

DiscoverEU: Tájékoztató

A DiscoverEU kezdeményezést ismertető webhely az Európai Ifjúsági Portálon

A 2021. októberi pályázati fordulóról szóló bizottsági sajtóközlemény

Az Európai Bizottság ifjúságpolitikai kezdeményezésekkel kapcsolatos Instagram-fiókja

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: