MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > CulturEU: a Bizottság az...

CulturEU: a Bizottság az uniós finanszírozásról szóló online útmutató révén fokozza a kulturális ágazat támogatását

A Bizottság új interaktív útmutatót adott ki, amely feltérképezi a kulturális és kreatív ágazatok számára uniós szinten rendelkezésre álló valamennyi finanszírozási lehetőséget. A CulturEU, az uniós finanszírozás egyablakos rendszere 21 különböző uniós programból – a Kreatív Európától és a Horizon Europe-tól a strukturális alapokig és az InvestEU-ig – összesen 75 finanszírozási lehetőséget gyűjt össze. Csupán néhány kattintás, és az interaktív online eszköz bármely európai kulturális entitást a számára rendelkezésre álló legmegfelelőbb uniós pénzügyi támogatáshoz irányítja.

Az útmutatót azzal a céllal dolgozták ki, hogy valamennyi típusú és méretű, a kulturális és kreatív ágazatokban tevékenykedő partnernek segítséget nyújtson az uniós finanszírozások közötti eligazodásban, a rendelkezésükre álló lehetőségek megértésében, és végső soron az uniós finanszírozáshoz való könnyebb hozzáférésben. Az érdekelt felek igényeik, ágazatuk és az általuk képviselt szervezet típusa alapján automatikusan tudják szűrni a releváns finanszírozási lehetőségeket. Ezt inspiráló példák és bevált gyakorlatok ismertetése egészítik ki. A CulturEU rendszeresen frissül majd az új pályázati felhívásokra vonatkozó legfrissebb információkkal, és 2022 elején az EU valamennyi nyelvén elérhető lesz.

A kulturális és kreatív ágazatokat súlyosan érintették a Covid19-világjárvány során bevezetett széles körű korlátozások. A világjárvány kezdete óta a Bizottság a tagállami intézkedések kiegészítése és támogatása révén számos intézkedést hozott a világjárvány kreatív és kulturális ágazatokra gyakorolt következményeinek kezelésére: pénzügyi támogatást nyújtott, uniós szintű együttműködést teremtett a nemzeti hatáskörök tiszteletben tartása mellett, valamint beruházásokat valósított meg.

A kreatív és kulturális ágazatok támogatása érdekében eddig uniós szinten hozott intézkedések a következők:

  • a kulturális és kreatív ágazatoknak nyújtott uniós pénzügyi támogatás növelése Kreatív Európa programból biztosított mintegy 2,5 milliárd EUR-val és a Horizon Europe programból kulturális, kreatív és inkluzív projektekre nyújtott közel 2 milliárd EUR-val 2021 és 2027 között;
  • források elkülönítése a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből.
  • az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret alapján összesen 420 millió EUR-t meghaladó összegű nemzeti támogatás jóváhagyása;
  • az ágazat biztonságos újraindítására és helyreállítására vonatkozó uniós iránymutatások közzététele;
  • Creatives Unite elnevezésű platform létrehozása művészek, előadóművészek és más kulturális és kreatív szakemberek számára az információk és kezdeményezések megosztása, valamint az ötletek cseréje céljából. Ennek a platformnak jelenleg több mint 43 000 felhasználója van.

A Bizottság továbbra is koordinálja és elősegíti az uniós szintű információcserét annak érdekében, hogy mérlegelje a kulturális és kreatív ágazatok előtt álló jelenlegi kihívásokat és lehetőségeket.

 

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_6292

A „CulturEU” finanszírozási útmutató

Kreatív Európa 2021–2027

Creatives Unite Platform

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: