Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > CSÚCSTECHNOLÓGIÁS MOBILITÁSI ESZKÖZ LÁTÁSSÉRÜLTEKNEK

CSÚCSTECHNOLÓGIÁS MOBILITÁSI ESZKÖZ LÁTÁSSÉRÜLTEKNEK

CSÚCSTECHNOLÓGIÁS MOBILITÁSI ESZKÖZ LÁTÁSSÉRÜLTEKNEK

A Magyar Fejlesztési Központ segítette az EVA nemzetközi piacra jutását célzó H2020 projekt fejlesztését

Az EVA Vision alapító tulajdonosa, Imre Krisztián 2018-ban nyerte el a European Business Summit és a Euronews elismerését, „Az Év Európai Innovátora” díjat. A kiváló magyar innovátor az „EVA” (Extended Visual Assistant) névre keresztelt találmányával érdemelte ki a nem mindennapi kitüntetést.

Az EVA egy olyan, a csúcstechnológia vívmányaival kifejlesztett okosszemüveg, amely hathatósan segíti a vakok és gyengénlátók számára a kültéri és beltéri tájékozódást, a későbbiekben pedig a közlekedési helyzetekben is támogatja majd a felhasználóit.

A találmány része egy mobilalkalmazás, amely összeköti az okosszemüveget egy okostelefonnal. Az EVA képes felismerni és értelmezni a környezetből származó térbeli, vizuális és kinetikus információkat, amelyeket szóbeli tájékoztatás útján közöl a viselőjével.

Ezáltal az eszköz jóval hathatósabb lehet, mint a fehér bot, amely csak a derékmagasság alatti tárgyak észlelését teszi lehetővé. Ugyancsak komplexebb segítséget nyújthat az EVA a vakvezető kutyáknál, amelyek az akadályfelismerést és a közlekedést könnyítik, ellenben meglehetősen költséges a kiképzésük, és a keresletük jóval meghaladja a kínálatot.

Amennyiben sikeres lesz az EVA piaci bemutatkozása és elterjesztése, a világon közel 300 millió látássérült életminőségének a javításához járulhat hozzá jelentős mértékben. Az okosszemüveg ugyanis elérhetővé teszi számukra a mobilitást, és ezáltal az aktívabb részvételt a hétköznapi élet számos területén.

Az EVA három év kitartó fejlesztő munkájának az eredménye, kiválóságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2016-ban első helyezett lett az Uber PITCH budapesti start-up-versenyén, 2017-ben Brüsszelben beválasztották az „EU Top 50” projektjei közé, 2018-ban Berlinben pedig a Google „DigitalTop50” egyik projektje lett.

A Magyar Fejlesztési Központ (MFK) az EVA Vision csapatával szoros együttműködésben részt vett annak az európai uniós H2020 SME Instrument projektnek a fejlesztésében, amelynek célja, hogy hozzásegítse ezt a nagyszerű találmányt a piacon való elterjedéshez. Továbbá, az MFK által ajánlott kiváló pályázatíró cég készítette el a szükséges pályázati anyagot, amelynek alapján közel száz kiváló európai cég közé választották be és hívták meg őket Brüsszelbe egy személyes prezentációra. Így, a közelmúltban az EVA Vision két alapítója bemutathatta a projektet a brüsszeli bíráló bizottságnak. Decemberre várható döntés a közel kétmillió eurós támogatásról, de már az eddigi eredményeket is sikerként lehet elkönyvelni. Amennyiben pedig nyertes lesz a pályázat, az EVA okosszemüveghez való hozzáféréssel megvalósulhat a látássérült emberek szabad és biztonságos tájékozódása a mindennapokban.