MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > COP26: Az Európai Bizottság...

COP26: Az Európai Bizottság 1 milliárd eurót ajánl fel a világ erdőinek védelmére

Az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezménye Feleinek 26. Konferenciáján (COP26) Glasgow-ban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke  bejelentette, hogy az Európai Unió 1 milliárd euróval járul hozzá a globális erdőfinanszírozási kötelezettségvállaláshoz. Ez az uniós költségvetésben elkülönített ötéves támogatási csomag világszerte segíteni fogja a partnerországokat az erdők védelmében, helyreállításában és fenntartható kezelésében, valamint a Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek megvalósításában.

A fent említett összeg az Európai Bizottság hozzájárulása a nemzetközi közösség által a COP26 konferencián tett globális erdőfinanszírozási kötelezettségvállaláshoz. Ezt követően az EU együtt fog működni a partnerországokkal annak érdekében, hogy átfogó és integrált módon megőrizze, helyreállítsa és biztosítsa a fenntartható erdőgazdálkodást. A felajánlott 1 milliárd euróból 250 millió eurót juttatnak a Kongó-medence nyolc országának (Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kongói Köztársaság, Egyenlítői-Guinea, Gabon, Burundi és Ruanda) a világ második legnagyobb trópusi esőerdő-régiójának védelme, valamint a lakosság megélhetésének javítása érdekében.

Az élelmezés, az orvostudomány és a megélhetés szempontjából világszerte több mint 1,6 milliárd ember függ az erdőktől. A talaj védelmét szolgáló erdők biztosítják a világ biológiai sokféleségének 80%-át. A legnagyobb erdős területek az EU-n kívül találhatók.

Mivel oxigént termelnek és tisztítják a levegőt, az erdők nélkülözhetetlenek az éghajlatváltozás mérsékléséhez is: az üvegházhatású gázok 30%-át elnyelik. Ezenkívül az erdők rendkívül fontosak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás szempontjából. Az éghajlatváltozás második legjelentősebb oka az erdőirtáshoz kapcsolódó üvegházhatásúgáz-kibocsátás. 1990 és 2016 között világszerte mintegy 800 futballpályának megfelelő területnyi erdő pusztult el óránként.

Az EU az 1990-es évek eleje óta támogatja az erdővédelmet, különösen Közép-Afrikában a kiemelt uniós ECOFAC-programon keresztül (A biológiai sokféleség és a sérülékeny ökoszisztémák megőrzése Közép-Afrikában). Ez a folyamatos támogatás mintegy 16 millió hektár monszunerdő megőrzését segítette elő a Kongó-medencében, előmozdítva egyúttal a fenntartható fejlődést és a helyi lakosság megélhetését.

Az Európai Bizottság vállalásának finanszírozását a Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszköz (Globális Európa) biztosítja.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5678

További információk

Az elnök erdőkről és a földhasználatról szóló beszéde (europa.eu)

Az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezménye Feleinek 26. Konferenciája (COP26) 

ECOFAC-program

Az erdészeti jogszabályok végrehajtására, az erdészeti irányításra és az erdészeti termékek kereskedelmére (FLEGT) vonatkozó uniós cselekvési terv

Történetek a fenntartható erdőgazdálkodásról

Zambia: Hogyan éljük túl az esőhiányt és az erdők pusztulását? | nemzetközi partnerségek (europa.eu)

Megoldások a kameruni menekült nők számára komoly problémát jelentő tűzifahiányra | nemzetközi partnerségek (europa.eu)

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: