MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az új Kreatív Európa...

Az új Kreatív Európa program (2021-2027)

A Bizottság üdvözölte, hogy az Európai Parlament és az uniós tagállamok politikai megállapodásra jutottak az új Kreatív Európa programmal (2021–2027) kapcsolatban. A háromoldalú tárgyalások lezárultak, a jogi szövegek az Európai Parlament és a Tanács végleges jóváhagyására várnak. A Kreatív Európa program a kulturális és kreatív ágazatokat támogató kiemelt eszköz – és egyben az egyetlen olyan eszköz, amelyet az EU kifejezetten ezek támogatására alakított ki.

A több mint 2,4 milliárd eurós célzott költségvetésével – amely a jelenlegi árakon 1,8 milliárd euróhoz a 2018-as árakon további 0,6 milliárd eurós kiegészítésből adódik össze – az új program továbbra is elő fogja mozdítani a kulturális és nyelvi sokszínűséget, a kulturális örökséget és a versenyképességet, valamint lehetővé fogja tenni a kulturális és kreatív szervezetek és szakemberek számára a közös alkotások létrehozását és a határokon átnyúló együttműködést, valamint azt is, hogy szélesebb közönséget érjenek el, miközben a jelenlegi társadalmi kérdésekkel foglalkoznak és támogatják a feltörekvő művészeket. A MÉDIA ág továbbra is támogatni fogja az európai és nemzetközi dimenzióval rendelkező projekteket, valamint a tehetséggondozás és az új technológiák használatának támogatása révén erősíteni fogja az ágazat versenyképességét. A kulturális-kreatív ág keretében most először kap támogatást a hírmédia ágazat, a médiaműveltséget, a pluralizmust és a tömegtájékoztatás szabadságát előmozdító intézkedések formájában.

Az új program a tervek szerint 2021 elején indul és 2027-ig fog tartani. 2020. november 10-én politikai megállapodás született az Európai Parlament, a Tanácsban tömörülő uniós tagállamok és a Bizottság között a következő hosszú távú uniós költségvetésről és a Next Generation EU helyreállítási eszközről. Következő lépésként sürgősen el kell fogadni a többéves pénzügyi keretre vonatkozó csomagot és meg kell erősíteni a saját forrásokról szóló határozatot.

 

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_2405

Kreatív Európa

Helyreállítási terv

A 2021–2027-es időszakra vonatkozó hosszú távú uniós költségvetés és a Next Generation EU

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: