MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az új európai Bauhaus:...

Az új európai Bauhaus: a fenntarthatóságnak a stílussal és a befogadással való összekapcsolását szolgáló új intézkedések és finanszírozás

Az új európai Bauhaus kezdeményezés koncepciója számos szakpolitikai intézkedést és finanszírozási lehetőséget foglal magába. A projekt célja az, hogy felgyorsítsa különféle gazdasági ágazatok – például az építőipar és a textiliparátalakulását annak érdekében, hogy valamennyi polgár számára hozzáférhetővé váljanak a körforgásos gazdaság keretében, kevesebb szén-dioxid-kibocsátás mellett előállított javak.

Az új európai Bauhaus kulturális és kreatív dimenzióval gazdagítja az európai zöld megállapodást, azzal a céllal, hogy szemléltesse, milyen konkrét, pozitív tapasztalatokkal jár a fenntartható innováció mindennapi életünkben.

Ami a finanszírozást illeti, a 2021–2022-es időszakban megközelítőleg 85 millió euró áll majd rendelkezésre az új európai Bauhaus projektjeinek céljaira különböző uniós programok keretében. Az új európai Bauhaus sok más uniós program tematikájába vagy prioritásai közé is be fog kerülni, még ha nem is tartozik majd előre meghatározott költségvetés a vonatkozó tevékenységekhez.

A finanszírozást különböző uniós programok, többek között a Horizon Europe kutatási és innovációs keretprogram, LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program és az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból biztosítják. A Bizottság emellett fel fogja kérni a tagállamokat, hogy az új európai Bauhaus alapvető értékeit építsék be a területi és társadalmi-gazdasági fejlesztési stratégiáikba, és léptessék működésbe a helyreállítási és rezilienciaépítési terveik megfelelő részeit, valamint a kohéziós politika keretében megvalósított programjaikat, hogy ily módon mindenki számára jobb jövőt teremthessenek.

A Bizottság létrehozta az új európai Bauhaus laborját, egy olyan agytrösztöt, amelynek célja új eszközök, megoldások és szakpolitikai ajánlások közös kidolgozása, prototípusokba való átültetése és tesztelése. A labor maga is a mozgalom együttműködő szellemiségén alapul, így az élet legkülönbözőbb területein tevékenykedő résztvevők között teremt kapcsolatot, és a társadalom, az ipar és a politikai élet szereplőit megszólítva a közös alkotás új módjainak felfedezése céljából köti össze egymással az embereket.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_4626

Közlemény az új európai Bauhaus kezdeményezésről

1. melléklet – Jelentés a közös tervezési szakaszról

2. melléklet – Az uniós programok mobilizálása

3. melléklet – Az új európai Bauhaus szakpolitikai ökoszisztémája

Kérdések és válaszok

Az új európai Bauhaus honlapja

Magas szintű kerekasztal

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: