MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az MFK ELENA Pont...

Az MFK ELENA Pont Divíziója

A Magyar Fejlesztési Központ ELENA Pont Divíziójának célja, hogy az elkövetkező évek során elvégezze az ELENA-elvárásoknak megfelelő projektek beazonosítását, már az előkészítő fázisban konzultációt folytasson a pályázaton indulni szándékozókkal, koordinálja, felügyelje és szakmai segítséget nyújtson a hazai pályázóknak.

Mi az ELENA?

Az ELENA egy betűszó, az „Európai Helyi Energetikai Támogatás” rövidítése. A finanszírozási eszközt az Európai Beruházási Bank (EIB) nyújtja az Európai Bizottsággal történt megállapodás keretében. Az ELENA-t kezdetben az Intelligens Energia – Európa Programban (IEE II) hozták létre, és jelenleg az EU alapokból támogatják a Horizon 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramban.

Milyen célokat szolgál az ELENA finanszírozási eszköz?

Az ELENA-t a tagállamok eszközként használhatják az ENERGIAUNIÓ-stratégiában megfogalmazott energiahatékonysági céljaik eléréséhez. Az ELENA égisze alatt támogatott projektek segíthetik a városokat és régiókat az európai állampolgárok életminőségének javításában az energiafogyasztás csökkentésének támogatásával.

Pénzügyi támogatás befektetési programok előkészítését szolgáló projektfejlesztési szolgáltatásokhoz

A finanszírozási eszköz pénzügyi támogatást nyújt befektetési programok előkészítését szolgáló projektfejlesztési szolgáltatásokhoz. Az ELENA célja a befektetések sikeres megvalósításának támogatása és felgyorsítása. Ez hozzájárul az EU energetikai és klímacéljainak eléréséhez az energiahatékonyság növelésével, az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésével, továbbá az energiafogyasztásban a megújuló energiaforrások részesedésének növelésével, valamint a fenntartható városi közlekedés elősegítésével. 

Kiket és milyen céllal támogat az ELENA?

Az ELENA finanszírozási eszköz célja, hogy támogassa az állami és magánszféra szereplőit helyi, regionális és nemzeti szinten azért, hogy segítse innovatív megoldások, beleértve technológiák, folyamatok, termékek, irányelvek, szervezeti modellek és gyakorlatok szélesebb körű használatát és piaci elterjedését. A cél a beruházások felgyorsítása a tapasztalat növelése, a finanszírozás megkönnyítése és a létező beruházási akadályok leküzdése által.

Három szektor, három támogatási csomag

Az ELENA három különböző szektorban nyújt támogatást, és erre a célra három különböző csomagot hozott létre. Ezek a következők:

  1. Fenntartható Energia: középpontban az általános energiahatékonyság és a megújuló energiaforrásokat integráló épületek
  2. Fenntartható Lakóépületek: középpontban kifejezetten az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások meglevő lakóépületekbe történő integrációja
  3. Fenntartható Közlekedés: középpontban az innovatív közlekedés és a mobilitási projektek, amelyek energia- és kibocsátási megtakarításokat eredményeznek

Forrás: https://www.eib.org/attachments/documents/elena_faq_en.pdf

 

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: