MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > AZ EURÓPAI KUTATÁSI TANÁCS...

AZ EURÓPAI KUTATÁSI TANÁCS HAMAROSAN KIÍRJA A HORIZON EUROPE KERETPROGRAM ELSŐ PÁLYÁZATI FELHÍVÁSAIT

Az Európai Bizottság előterjesztette az Európai Kutatási Tanács 2021. évi munkaprogramját. Ez a Horizon Europe keretprogramnak, Európa 2021 és 2027 közötti időszakra szóló új kutatási és innovációs keretprogramjának első munkaprogramja. Három fő pályázati felhívást tartalmaz felderítő kutatási tevékenységekre, összesen 1,9 milliárd eurós költségvetéssel. Az Európai Kutatási Tanács (EKT) a világ olyan élvonalbeli kutatóinak nyújt támogatást, akik készek Európába jönni vagy itt maradni, hogy itt dolgozzanak azokon az áttörést jelentő tudományos és technológiai felfedezéseiken, amelyek a jövő új iparágainak, piacainak és társadalmi innovációinak alapját képezhetik.

A 2021-es első pályázati felhívások

A 2021–2027-es időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés egészéből az Európai Kutatási Tanács több mint 16 milliárd eurót fog kapni a Horizon Europe program keretében, ami 22%-os növekedést jelent a Horizon 2020 keretprogramhoz képest.

Az új pályázati programon belüli első pályázati felhívás az Európai Kutatási Tanács indító támogatására vonatkozik. E támogatás hozzásegíti az élvonalbeli kutatókat, hogy saját független kutatócsoportot vagy kutatási programot indítsanak. A pályázati felhívást február 25-én teszik közzé 619 millió eurós költségvetéssel. A jelentkezési határidő április 8.

A munkaprogram ütemtervének megfelelően a továbbiakban a következő pályázati felhívásokra kerül sor: március 11-én meghirdetik a saját független kutatócsoportjukat vagy programjukat konszolidáló kutatóknak szóló, 633 millió eurós költségvetésű konszolidációs támogatás iránti pályázati felhívást. A pályázatok benyújtásának határideje: április 20. Végül május 20-án teszi közzé az Európai Kutatási Tanács az élkutatói támogatásra szóló felhívását élvonalbeli vezető kutatók számára, 626 millió eurós költségvetéssel és augusztus 31-i határidővel.

Az új keretprogramra való áttérés miatt a 2021. évi munkaprogramban nem állnak rendelkezésre szinergiatámogatások. Szinergiatámogatások odaítélésére valószínűleg a 2022-es munkaprogram keretében fog ismét sor kerülni. Az Európai Kutatási Tanács irányító testülete, a Tudományos Tanács jelenleg vizsgálja a koncepcióigazolási (Proof of concept) támogatást, ezért az sem szerepel ebben a munkaprogramban.

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_21_685

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: