MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az európai fürdővíz minőségének...

Az európai fürdővíz minőségének javítása a LIFE program keretében

A karanténba-zártság hosszú hónapjai után sokan vágyakoztak arra, hogy nyáron egy kis időt víz mellett tölthessenek. De az éghajlatváltozás okozta erős csapadékmennyiség miatt a városi csatornarendszer néha túlcsordul, és szennyezi a fürdőterületeket. A LIFE iBATHWATER kutatói néhány élvonalbeli megoldással álltak elő a probléma kezelésében.

Az EU sokat tett azért, hogy megtisztítsa vizeinket. 1991-ben elfogadta a települési szennyvíz kezeléséről szóló irányelvet. Ez a törvény előírja, hogy minden olyan városnak, ahol több mint 2000 ember él, kezelnie kell a szennyvizeit. A 10 000 feletti lakosú városokban pedig még szigorúbb vizsgálatokra van szükség. Ezenkívül minden tagállamnak figyelemmel kell kísérnie víztestjeit az EU fürdővíz-irányelvében foglalt iránymutatások betartásával.

A LIFE iBATHWATER projekt koordinátora, Carme Bosch elmagyarázta, hogy csapata hogyan segíti a barcelonai strandok és a berlini folyók megőrzését a tisztítatlan szennyvízben található káros szennyeződésektől.

Hogyan indult a LIFE iBATHWATER?

A városokban vannak csatornák, amelyek ugyanabban a csőben gyűjtik össze a felesleges csapadékvizet, a háztartási szennyvizet és az ipari szennyvizet. De az intenzív csapadék, amelyet most is tapasztalunk, azt eredményezheti, hogy ezek a csatornák túlcsordulnak. A közeli folyókban, tavakban és a tengerben fürdőzők a túlfolyásokból baktériumfertőzést kaphatnak, ami olyan betegségekkel járhat, mint a hasmenés, bőrkiütések, szemfájdalom, sőt kolera is. A szennyvíz emeli a tápanyagok mennyiségét vizeinkben is. Ez pedig az algák növekedését is okozza, ami megszakítja a halak oxigénellátását, akik végül elpusztulnak. Mindez negatív hatással van a víz biológiai sokféleségre is, mivel a szennyvíz gyakran tartalmaz mérgező növényvédő szereket, szemetet és mikroműanyagot. Meg akartuk találni a megoldást ezekre a problémákra.

Miért éppen Barcelona és Berlin?

Barcelonában a csapadékvíz túlfolyásának eredményeként évente mintegy 6 000 tonna szilárd részecske kerül a tengerbe. Ez az összeg nagyjából fele olyan nehéz, mint az Eiffel-torony, és károsítja a tengerpartot, a tengeri környezetet és az idegenforgalmat. Közben Berlinben ezekből a szilárd anyagokból körülbelül 1400 tonna ömlik a Spree folyóba évente. Ez a súly körülbelül 13-szor nagyobb, mint a kék bálna súlya. Berlinben 29 fürdőhely van, és ezek a túlfolyások évente körülbelül 40 alkalommal fordulnak elő. Emellett a német kormány sikeres projektet vezetett FLUSSHYGIENE néven Berlinben, és a LIFE iBATHWATER ennek hatására épít. Ezért mindkét város profitálhat projektünkből.

Mit tesznek, hogy megakadályozzák ezeket a túlfolyásokat?

Segíteni szeretnénk mindkét város szennyvízcsatorna-rendszerének jobb kezelésében, hogy csökkentsük ezeknek a túlfolyásoknak a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt ​​hatását. Ennek érdekében kifejlesztettünk egy nyílt platformot, amely valós időben figyelemmel kíséri a szennyezést, és a szennyvíz kezelésével csökkenti a kezeletlen szennyvíz mennyiségét erős esőzések idején. Fejlesztettünk egy Aquabio nevű mérőeszközt is, amely szintén valós időben figyeli a városok fürdővizeinek minőségét.

Milyen hatása lesz ennek?

Reméljük, hogy ezek a túlfolyások és a szennyezés mennyisége 20% -kal csökken mind Barcelonában, mind Berlinben. Célunk továbbá a fürdőzők egészségügyi kockázatának csökkentése és a víztestek minőségének javítása.

A Covid-19-el kapcsoltban is folytattak kutatást.

Meg akarjuk nézni, hogy a Covid-19 és más vírusok jelen vannak-e a csatorna szennyvízében és a közeli fürdővizekben. Ha igen, megvizsgáljuk a fürdőzőkre gyakorolt ​​lehetséges hatását.

Mit terveznek a LIFE iBATHWATER 2021-es  befejezése után?

A projekt befejezése után a következő lépés a LIFE iBATHWATER megoldás piacra kerülése. Az Aquabio készüléket jelenleg független szakértők tanúsítják.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/how-life-improves-europe-s-bathing-water-quality

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: