Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Az európai bölények visszatértek a Dél-Kárpátok ...

Az európai bölények visszatértek a Dél-Kárpátok területére: a LIFE RE-Bison projekt

Az európai bölényeket, amelyek egész Európában elterjedtek, a 20. század elején a túlvadászat és az élőhelyek elvesztése pusztította.  

Ezenkívül a fajok általában kis területekre korlátozódnak, ahol az egyedek koncentrációja a rendelkezésre álló élelmiszerforrásokhoz képest magas. Elszigeteltségük további következményei a csekély genetikai sokféleség és a betegségekre való fogékonyság. 

A Rewilding Europe, a WWF Romania és a LIFE RE-Bison projektek tevékenységének köszönhetően ma azonban több mint 100 egyed, köztük 40 vadon élő borjú, él szabadon a Țarcu-hegységben. Ez Románia legnagyobb bölénypopulációja.

A projekt számos szakértő és állattartó, 32 tenyésztési központ és rezervátum bevonásával jött létre és 28 GPS -nyakörv felhelyezésével és 14 szállítással járt. 

A WWF felügyelői megfigyelték a 100 bölényt, és jelenlétük nyomait mintegy 750-szer rögzítették. Emellett a projekt során 28 bölényre helyeztek nyakörvet, lehetővé téve számukra a GPS alapú nyomkövetést.  

A csapat becslése szerint a bölényelosztás 89 km² területet ölel fel, amely körülbelül 16 000 futballpálya nagysága. Az élőhely -alkalmassági modellezés azt mutatta, hogy a faj elsősorban a lombhullató erdőket, a természetes gyepeket és a köztük lévő tranzitterületeket részesíti előnyben, valamint más tényezőket, például a víz elérhetőségét és a föld lejtését.

A bölények hozzájárulnak a régió biológiai sokféleségéhez: tájépítészekként működnek, hiszen naponta körülbelül 32 kg ételt esznek, és több mint 200 növény magjait terjesztik. Ez fenntartja a virágok számát és faját, amelyekkel a beporzók, például a méhek táplálkoznak. 

A helyiekkel fenntartott harmonikus kapcsolatok érdekében több mint 9 km elektromos kerítést telepítettek a közösségek védelmére. Ma a helyiek 89% -a tartja az európai bölényt gyönyörű állatnak és fontosnak a környezet szempontjából.

Európa bölényeit az EU élőhelyvédelmi irányelve védi és az EU biodiverzitási stratégiája 2030 -ra.

Forrás és bővebb információk:

https://cinea.ec.europa.eu/news/european-bison-are-back-southern-carpathians-2021-10-20_en