Az Európai Bizottság elfogadta a „Termelőtől a fogyasztóig” stratégiát
A „Termelőtől a fogyasztóig” stratégia lehetővé teszi az olyan fenntartható uniós élelmiszerrendszerre való átállást, amely biztosítja az élelmezésbiztonságot és az egészséges bolygó által biztosított egészséges étrendekhez való hozzáférést. Csökkenteni fogja az uniós élelmiszerrendszer környezeti és éghajlati lábnyomát, és meg fogja erősíteni ellenálló képességét, ugyanakkor védeni fogja a polgárok egészségét és biztosítani fogja a gazdasági szereplők megélhetését. A stratégia konkrét célokat határoz meg az EU élelmiszerrendszerének átalakítására, többek között a peszticidek használatának és kockázatának 50%-os csökkentését, a műtrágyahasználat legalább 20%-os csökkentését, a haszonállatok és az akvakultúra esetében használt antimikrobiális szerek értékesítésének 50%-os csökkentését, valamint a biogazdálkodásnak a mezőgazdasági területek 25%-ára való kiterjesztését. Ambiciózus intézkedéseket javasol annak biztosítása érdekében is, hogy az egészséges választás váljék a legkönnyebbé az uniós polgárok számára. Ezek egyike például a fogyasztóknak az egészséges, fenntartható élelmiszerekkel kapcsolatos tájékozódását jobban szolgáló címkézés.
Az európai mezőgazdasági termelők, halászok és akvakultúra-ágazati termelők kulcsszerepet játszanak a méltányosabb és fenntarthatóbb élelmiszerrendszerre való átállásban. A közös agrárpolitika és a közös halászati politika új finanszírozási csatornákon és ökorendszereken keresztül fogja támogatni őket a fenntartható gyakorlatokra való átállásban. A fenntarthatóság európai védjeggyé emelése új üzleti lehetőségeket nyit majd meg, és diverzifikálni fogja az európai mezőgazdasági termelők és halászok bevételi forrásait.
Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye