MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az EU zöld helyreállításának...

Az EU zöld helyreállításának ösztönzése: a Bizottság egymilliárd eurót fektet be a tiszta technológiákkal kapcsolatos innovatív projektekbe

Az Európai Bizottság közzétette az innovációs alap keretében meghirdetett első pályázati felhívást. Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerében folytatott kibocsátásiegység-árverések bevételeiből finanszírozott innovációs alap az alacsony szén-dioxid-kibocsátású innovatív technológiák demonstrálását támogató egyik legnagyobb program a világon. Az innovációs alapból áttörést jelentő technológiák részesülnek majd finanszírozásban a megújuló energia, az energiaigényes iparágak, az energiatárolás, valamint a szén-dioxid-leválasztás, -felhasználás és -tárolás területén. Az alap lendületet fog adni a gazdaság zöld helyreállításának azáltal, hogy biztos jövőjű helyi munkahelyeket teremt, előkészíti a klímasemlegesség megvalósítását, és globális szinten megerősíti Európa technológiai vezető szerepét.

A 2020–2030-as időszakra az innovációs alap – az elődjéből, azaz a NER 300 programból származó, el nem költött bevételeken felül – mintegy 10 milliárd eurónyi, az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer keretében folytatott kibocsátásiegység-árverésekből befolyt összeget különít el.

Az első felhívás egymilliárd euró összegű támogatást biztosít a tiszta technológiákkal kapcsolatos nagyszabású projektek számára, hogy segítse azokat a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz és a nagyszabású demonstrációs tevékenységekhez kapcsolódó kockázatok kezelésében. Ez a támogatás segíteni fogja az új technológiák piacra jutását. A még nem piacképes, de ígéretes projektek számára 8 millió eurós projektfejlesztési támogatási költségvetést különítettek el.

A pályázati felhívás keretében a támogatható ágazatokban az uniós tagállamokban, Izlandon és Norvégiában megvalósuló projektek részesülhetnek támogatásban. A pénzeszközök más közfinanszírozási kezdeményezések keretében – például állami támogatás formájában vagy más uniós finanszírozási programok révén – nyújtott támogatásokkal együtt is felhasználhatók. A projektek elbírálása az üvegházhatásúgáz-kibocsátás elkerülésére való alkalmasságuk, innovációs potenciáljuk, pénzügyi és műszaki kiforrottságuk, valamint terjeszthetőségük és költséghatékonyságuk alapján történik. A pályázatok benyújtásának határideje 2020. október 29. Pályázni az EU finanszírozási és pályázati portálján lehet, ahol további részletek olvashatók a teljes eljárásról.

Forrás: Európai Bizottság sajtóközleménye

Bővebben: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_20_1250

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: