MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az EU új Európai...

Az EU új Európai Partnerségeket hoz létre, és közel 10 milliárd eurót fektet be a zöld és digitális átállásba

A Bizottság tíz új Európai Partnerség létrehozását javasolta az Európai Unió, a tagállamok és/vagy az ipar között. A cél a zöld, klímasemleges és digitális Európa felé való átmenet felgyorsítása, valamint az európai ipar ellenállóbbá és versenyképesebbé tétele. Az EU közel 10 milliárd EUR összegű finanszírozást fog biztosítani, amelyet a partnerek legalább ezzel megegyező összegű beruházással fognak kiegészíteni. Ez az együttes ráfordítás várhatóan további beruházásokat mozgósít az átmenet támogatására, és hosszú távon kedvező hatást gyakorol a foglalkoztatásra, a környezetre és a társadalomra.

A javasolt intézményesített Európai Partnerségek célja a fertőző betegségekre való uniós felkészültség és reagálás javítása, hatékony, alacsony szén-dioxid-kibocsátású légi járművek kifejlesztése a tiszta légi közlekedés számára, a megújuló biológiai nyersanyagok energiatermelésben való felhasználásának támogatása, Európa vezető szerepének biztosítása a digitális technológiák és infrastruktúrák terén, valamint a vasúti közlekedés versenyképesebbé tétele a következő tematikus bontásban:

  1. Globális egészségügyi EDCTP3
  2. Innovatív egészségügyi kezdeményezés a megelőzés, a diagnosztika és a kezelés terén
  3. Kulcsfontosságú digitális technológiák a digitális átalakulás jegyében
  4. Körforgásos bioalapú gazdaság a klímasemlegesség jegyében
  5. Tiszta hidrogéntechnológiák európai értékláncának kidolgozása
  6. Európai Partnerség a tiszta légi közlekedésért
  7. Az európai vasút radikális átalakítása a zöld megállapodás érdekében
  8. „Egységes európai égbolt” légiforgalmi szolgáltatási kutatás (ATM 3)
  9. Európai Partnerség az intelligens hálózatokért és szolgáltatásokért
  10. Önfenntartó metrológiai hálózatok létrehozása

Az Európai Partnerségek a Horizon Europe, az EU új kutatási és innovációs programja (2021–2027) által biztosított megközelítések. Céljuk a köz- és magánforrások mozgósítása révén javítani és felgyorsítani az új innovatív megoldások fejlesztését és elterjedését a különböző ágazatokban. A partnerségek a köz- és magánszférabeli partnerek széles köre előtt nyitva állnak, például az ipar, az egyetemek, a kutatószervezetek, a helyi, regionális, nemzeti vagy nemzetközi szintű közfeladatot ellátó szervek, valamint a civil társadalmi szervezetek, köztük alapítványok és nem kormányzati szervezetek előtt.

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_702

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: