MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az EU több mint...

Az EU több mint 1 milliárd eurót fordít a gazdaság dekarbonizálását célzó innovatív projektekre

Az Európai Unió az Innovációs Alap keretében több mint 1,1 milliárd eurót ruház be 7 nagyszabású innovatív projektbe. Olyan projektek kapják meg e vissza nem térítendő támogatásokat, amelyek célja áttörést hozó technológiákat elérhetővé tenni az energiaigényes iparágakban, a hidrogéniparban, a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás terén, valamint a megújuló energiaforrások ágazatában. A projektek Belgiumban, Olaszországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Norvégiában, Spanyolországban és Svédországban valósulnak meg.

A 7 projektet az Innovációs Alap nagyprojektekre vonatkozó első pályázati felhívása keretében választották ki finanszírozásra, amely a 7,5 millió eurós teljes beruházási költséget meghaladó projekteket hivatott támogatni. A projekteket független szakértők értékelték abból a szempontból, hogy képesek-e csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a hagyományos technológiákhoz képest, képesek-e a legkorszerűbb technológiákon túlmutató innovációra, és ezzel együtt kellően kiforrottak-e ahhoz, hogy gyorsan kivitelezhetővé válhassanak. A további kiválasztási szempontok között szerepelt, hogy mennyire alkalmasak a projektek a léptékváltásra, illetve mennyire költséghatékonyak.

A kiválasztott projektek az európai ipar és energiaágazat különböző szegmenseinek dekarbonizációja szempontjából érintett ágazatok széles körét ölelik fel, úgy mint a vegyipar, az acélgyártás, a cementipar, az olajfinomítók, illetve a villamosenergia- és hőtermelés. Valamennyi projekt vagy már része egy ipari csomópontnak, vagy egymáshoz kapcsolódó iparágak dekarbonizációját célzó klaszterek beindítását segíti. 

A projektek rövid leírása

  1. Energiaigényes iparágak: a svédországi Gällivare és Oxelösund településeken megvalósuló projekt célja, hogy megújuló hidrogén felhasználásával tegye az acélgyártást üvegházhatású gázok kibocsátásától mentessé.
  2. Egy másik projekt két megoldást mutat be a tiszta hidrogén előállítására a Finnországban található porvoói finomítóban: egyrészt megújuló energia felhasználásán, másrészt a szén-dioxid megkötésén és annak az Északi-tenger alatt történő, tartós tárolásán keresztül.
  3. A franciaországi projekt egy cementgyár elkerülhetetlen kibocsátását választja le, és a szén-dioxid egy részét geológiai úton tárolja az Északi-tenger alatt, a fennmaradó részét pedig beton előállításához forgatja vissza.
  4. A hidrogén és a vegyi anyagok előállítása során keletkező kibocsátások csökkentése érdekében egy belgiumi projekt teljes szén-dioxid-leválasztási, -szállítási és -tárolási értékláncot alakít ki Antwerpen kikötőjében.
  5. Megújuló energia: egy olaszországi projekt ipari méretű kísérleti gyártósort dolgoz ki innovatív és nagy teljesítményű fotovoltaikus elemek előállításához Cataniában.
  6. Egy másik projekt a spanyolországi El Morellben nem újrafeldolgozható települési szilárd hulladékot alakít át metanollá, amely egy kulcsfontosságú vegyi anyag és alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyag is egyben.
  7. A másik svéd projekt célja, hogy a Stockholmban már működő, biomasszát felhasználó, kapcsolt energiatermelő üzem egy olyan létesítménnyel egészüljön ki, amely teljes szén-dioxid-leválasztás és -tárolás segítségével állít elő bioenergiát.

A sikeres projektek megkezdik az egyedi támogatási megállapodások kidolgozását az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökséggel (CINEA, European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency), az Alap végrehajtó szervével közösen. Ezek véglegesítése 2022 negyedik negyedévére várható, lehetővé téve a Bizottság számára, hogy elfogadja a megfelelő támogatás-odaítélési határozatot, és megkezdje a támogatások folyósítását.

A Bizottság október 26-án tette közzé a nagyprojektekre vonatkozó második felhívást, amelyre 2022. március 3-ig lehet jelentkezni. A Bizottság újbóli pályázat beadására ösztönzi az első pályázati felhívás keretében támogatást nem nyert valamennyi projekt projektgazdáját.

További információk 

Az Innovációs alap nagyprojektjei

Az Innovációs Alap honlapja

A nagyprojektekre vonatkozó második pályázati felhívás

Javaslat az EU ETS irányelv felülvizsgálatára

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_6042

A cikkben említett „Az Innovációs Alap keretében támogatott nagy projektek 2021” című pályázat magyarul a palyazatokmagyarul.eu honlapunkon:

https://palyazatokmagyarul.eu/competition/detail/4473

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: