MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az EU-tagországok támogatása éghajlati...

Az EU-tagországok támogatása éghajlati célkitűzéseik teljesítésében

Az elmúlt hónapokban a Covid-19 állt a gondolkodásunk középpontjában. A LIFE PlanUp projekt emlékeztet bennünket, hogy miért nem szabad elfelejteni az éghajlati válságot a világjárvány ellenére sem.

A 2019. decemberében elindított európai zöld megállapodás keretében a vezetők megállapodtak abban, hogy Európának 2050-ig éghajlat-semlegessé kell válnia. A későbbi európai éghajlat-törvény azt javasolta, hogy ezt a célt jogilag kötelezővé is tegyék. Az Európa 2050-es éghajlati elkötelezettségének teljesítése érdekében a tagállamok nemzeti energia- és éghajlati terveket dolgoznak ki.

Elisa Martellucci, a LIFE PlanUp-tól beavatott minket a részletekbe.  

Hogyan alakult meg a LIFE PlanUp?

A LIFE PlanUp-ot öt ország: Olaszország, Spanyolország, Magyarország, Lengyelország és Románia nemzeti energia- és éghajlati terveinek nyomon követésére és ellenőrzésére hozták létre. A projekt azt is biztosítja, hogy a tervek megfeleljenek az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések sürgősségének, valamint, hogy a polgárokat és más érdekelt feleket bevonják a fejlesztésbe.

Melyek a projekt céljai?

Erős és befogadó nemzeti energia- és éghajlati terveket akarunk, amelyek elősegítik a gyors szén-dioxid-mentesítést Európában. Hogy oda juthassunk, segítünk a civil társadalmi szervezeteknek, valamint a helyi és regionális önkormányzatoknak e tervek kidolgozásában. Ösztönözzük ezeket a szervezeteket, hogy szorosan működjenek együtt otthon és az érintett brüsszeli uniós tisztviselőkkel.

Milyen tevékenységeket végeznek?

Alaposan elemezzük és értékeljük a terveket, különös tekintettel a közlekedésre, az épületekre és a mezőgazdasági ágazatra. Rendszeres képzéseket és kerekasztal-eseményeket is tartunk Brüsszelben és az EU egész területén.

Hogyan kapcsolódik a LIFE PlanUp olyan uniós politikákkal, mint például az Európai Zöld Megállapodás?

A nemzeti kormányoknak esélyük van arra, hogy az európai zöld megállapodást kézzelfogható cselekvésekké alakítsák. A tagállamok Nemzeti Energia és Klímatervei (NEKT-ek) tőkebevonási eszközökként működhetnek, miközben bevonják a polgárokat és a civil társadalmat az éghajlatváltozás kulcsfontosságú kérdéseibe, amelyek mindannyiunkat érintik.

Mint azonban elemzéseink kimutatták, az eddig benyújtott tervek nem elég erősek az EU 2030-ra vonatkozó éghajlati céljának eléréséhez, nem is beszélve az európai zöld megállapodásban kitűzött új törekvési szintről. Ez a 2030-ra kitűzött cél azt jelenti, hogy az éghajlati terveket a vártnál hamarabb meg kell emelni.

Hogyan befolyásolta a Covid-19 a terveit?

A világjárvány jelentős hatással van társadalmainkra, valamint arra, hogy miként dolgozunk és lépünk kapcsolatba egymással. De nem törli el az éghajlati veszélyhelyzetet. A nulla szén-dioxid-kibocsátású társadalomba történő gyors átmenet továbbra is kritikus jelentőségű a jelen és a jövő generációi számára. Ezért szoros nemzeti éghajlati terveket támogatunk még a világjárvány közepén is. Folytatjuk a kemény munkát annak biztosítása érdekében, hogy a kormányok a Covid-19 utáni időszakban se enyhítsék nemzeti éghajlati terveiket.

Milyen projekt eredményeket szeretne kiemelni?

Különösen kettőt emelnék ki. Mivel a projekt kulcseleme a befogadó vita ösztönzése, külön büszkék vagyunk az eddig szervezett műhelymunkákra. Valójában platformot kínálnak az eszmecseréhez, amely megkönnyíti Európa átmenetének előmozdítását a nyilvánosság széles körű támogatása által. Munkánk másik központi része az országok energia- és éghajlati terveinek értékelése. A helyi partnereinknek köszönhetően kiváló minőségű jelentéseket tudtunk készíteni, amelyek a nemzeti kontextusra összpontosítanak. Ezeket és más kiadványokat mind Brüsszelben, mind az öt partnerországunkban jól fogadták.

Vannak-e a LIFE PlanUp-on kívüli terveik? Folytatódik a projekt?

2021-ig folytatjuk, de a NEKT-munkánk nem áll meg. Folytatjuk a tervek nyomon követését, hogy megnézhessük, hogyan alakulnak 2023-ban és 2024-ben.

Június 29-én a LIFE PlanUp webináriumot tart a nemzeti energia- és éghajlati tervek szerepéről a COVID utáni helyreállításban. Erről további információ itt talál.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/helping-eu-countries-meet-their-climate-targets

A LIFE PlanUp hazai partnerszervezete a Levegő Munkacsoport. A Szegő Judittal, a szervezet éghajlatvédelmi projektvezetőjével készített interjúnk alapján írt cikk itt olvasható:

https://www.nyeromagyarok.eu/levego-munkacsoport1.html

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: