MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az EU Női Innovátorok...

Az EU Női Innovátorok Díja 2022-ben

Az Európai Innovációs Tanács (EIC) kilencedik alkalommal hirdette meg az EU Női Innovátorok Díját. A díj azokat a női vállalkozókat ünnepli, akik az európai újítások mögött állnak, hogy minél több nőt inspiráljanak a nyomdokaik követésére. Az  EU Női Innovátorok Díját a  Horizon Europe, az EU kutatási és innovációs programja finanszírozza. Az EIC három, egyenként 100 000 eurós díjat ítél oda a leginspirálóbb női innovátoroknak az EU-ban és a társult országokban, köztük Ukrajnában. Az Ifjúság Európai Éve alkalmából az EIC további három, egyenként 50 000 eurós díjat ítél oda a 35 év alatti, ígéretes „feltörekvő női innovátoroknak”.

A díjra valamennyi EU-tagállamból és a Horizon Europe társult országból származó nők pályázhatnak, akik innovatív céget alapítottak.

A jelentkezési határidő 2022. augusztus 18. 17:00 (CET). 

A díjat az Európai Innovációs Tanács és a KKV-k Végrehajtó Ügynöksége kezeli, a nyerteseket pedig független szakértői zsűri választja ki.

Az innováció és a technológia továbbra is a férfiak világaMa Európában a startupok háromnegyedét férfiak alapítják, míg csak 8%-át kizárólag nőkből álló csapatok. Ez a sokféleség hiánya a nők által vezetett és irányított vállalatokba fektetett tőke alacsony összegét jelenti. 2019-ben az európai kockázatitőke-támogatású vállalatok által begyűjtött források 92%-a kizárólag férfiakból álló alapítócsapatokhoz került.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a koronavírus-járvány aránytalanul nagy hatással volt a női alapítókra. A női alapítók finanszírozása 2020-ban 31%-kal csökkent 2019 első három negyedévéhez képest, míg a kizárólag férfiakból álló csapatok finanszírozása mindössze 16%-kal esett vissza ugyanebben az időszakban.

Ezért van az, hogy a nemek közötti egyenlőség áll az Európai Innovációs Tanács munkaprogramjának középpontjában, amely tisztességes, befogadó és virágzó kutatási és innovációs ökoszisztémákat kíván létrehozni Európában.

Az EU Női Innovátorok Díja egy olyan EIC-intézkedéssorozat része, amelynek célja a női innovátorok szerepének erősítése, valamint a kutatás és innováció terén tapasztalható szisztematikus elfogultság leküzdése. Kulcsfontosságú kezdeményezések, köztük a nők által vezetett vállalatok ambiciózus bevezető céljai az EIC Accelerator keretében, a női vállalkozókat támogató új Women Leadership Program , a nemek közötti kiegyensúlyozott EIC-testület és a nemek közötti egyenlőség dimenziójának integrálása az EIC-pályázatokba. Az új Women TechEU kísérleti program kiegészíti ezeket az EIC-kezdeményezéseket azáltal, hogy támogatja a nők által vezetett mélytechnológiai startupokat a vállalat növekedésének korai, legkockázatosabb szakaszában.

Forrás és bővebb információk:

https://eic.ec.europa.eu/news/eu-prize-women-innovators-2022-now-open-applications-2022-03-08_en

A két díj a pályázatokmagyarul.eu honlapunkon:

1. Női Innovátorok Európai Uniós Díja

https://palyazatokmagyarul.eu/competition/detail/5242

2. Feltörekvő Női Innovátorok Európai Uniós Díja

https://palyazatokmagyarul.eu/competition/detail/5243

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: