MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az EU LIFE programja...

Az EU LIFE programja kihirdette a LIFE Awards 2021 nyerteseit

A díjakkal a leginnovatívabb, leginspirálóbb és legeredményesebb LIFE projekteket ismerték el, három kategóriában: természet, környezet és éghajlat-politika. A díjak átadására egy virtuális ünnepség keretében került sor az EU 2021. évi zöld hetének keretében.

A zsűri az idei év nyerteseinek a 15 döntős projekt közül a következő hármat választotta ki:

LIFE Természetért Díj:

A Szlovák Köztársaságban a LIFE ENERGY csapata megakadályozta, hogy sok madár ütközzön a villanyvezetékkel. Az elektromos vezetékek legkockázatosabb szakaszainak 77 km-es körzetében 8 600 madárrepülő-terelőt telepítettek. Ezek a terelők évente 700 madarat védenek meg a villanyvezetékkel való ütközéstől. A csapat 550 fa ültetésével is segíti a madarakat abban, hogy jobban láthassák az elektromos vezetékeket.

LIFE-díj a környezetért:

LIFE REUSING POSIDONIA mögött álló csapat a szárított Neptunfű vizinövényt (Posidonia oceanica) használta hatékony és olcsó hőszigetelésként 14 szociális lakóegységben szegény és hátrányos helyzetű emberek számára a baleáriai Formentera spanyolországi szigetén. Az építőipar számára az energiafogyasztás csökkentése azt jelenti, hogy életciklus-szemléletet kell követni, és a fogyasztással minden szakaszban foglalkozni kell, ideértve az anyagok beszerzését, az építést, a felhasználást és az élettartam végét. Ennek a helyi, hagyományos és környezetbarát építési módszernek az eredményeképpen az épület élettartama alatt az energiakibocsátás 75%-kal, a vízfogyasztás 60%-kal, a hulladéktermelés pedig 50%-kal csökkent.

LIFE-díj az éghajlatváltozásért:

A LIFE FORECCAsT a francia Haut-Languedoc Regionális Természetvédelmi Park erdőgazdálkodóinak segített a klímaváltozáshoz való alkalmazkodási stratégiák kidolgozásában. A Haut Languedoc erdő területe több mint 200 000 hektár. Itt építettek fel egy olyan mobilalkalmazást, amely segít az erdészeknek felmérni és kezelni a területükkel kapcsolatos kockázatokat. 25 helyszínen tesztelték azokat az éghajlattal szemben ellenálló fafajokat és erdőgazdálkodási módszereket, amelyek kevesebb vizet használnak.

A három győztes kimagaslóan hozzájárult a környezeti, gazdasági és társadalmi fejlődéshez. Kiváló eredményeket mutattak fel a hatás, a megismételhetőség, a politikai relevancia, a határokon átnyúló együttműködés és a költséghatékonyság terén is.

LIFE polgári díj

A LIFE Polgári Díj révén a közönség megismerhette a döntősöket, és online szavazhatott a kedvenc projektjére. A közönségszavazatot végül a TARTALIFE nyerte meg. Ez a projekt a tengeri teknősök halálozását csökkentette 15 tengermenti olasz régióban.

LIFE az ifjúságért díj

Az önkéntesek alapvető szerepet játszanak a LIFE projektekben. Az olasz Select Nature (Choo-na!) Projektben az Európai Szolidaritási Testület (ESC) több mint 300 fiatal önkéntese ment terepmisszióba 2017 augusztusától 2019 augusztusáig. Céljuk 11 veszélyeztetett madárfaj gondozása volt, mint például a gólya, a szirti sas, a széki lile, a Feldegg-sólyom és a fehérkarmú vércse. A projekt kimagasló munkáért elnyerte a LIFE az ifjúságért különdíját.

 

Forrás és bővebb információk:

https://cinea.ec.europa.eu/news/eu-honours-outstanding-life-projects-2021-06-02_en

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: