MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az EU elfogadja az...

Az EU elfogadja az Euratom kutatási és képzési programját

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Euratom 2021–2025 közötti kutatási és képzési programjának létrehozásáról szóló rendeletet, amelynek középpontjában a nukleáris biztonság, a biztonság és a sugárvédelem folyamatos fejlesztése áll. Kiegészíti a Horizon Europe célkitűzéseinek elérését, ideértve az energetikai átállást is, valamint hozzájárul az európai fúziós ütemterv végrehajtásához.

A program hozzájárul a fúziós energia megvalósítását szolgáló európai kutatási ütemterv végrehajtásához, amely hosszú távú lehetőséget jelent a nagyarányú, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelés számára. Ez a század vége felé segíthet a növekvő alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaigény kielégítésében. A fúziós erőművek üzembe helyezése előtt a fúziós kutatások lehetővé teszik Európának, hogy csúcstechnológiai innovációkat hozzon létre, és így versenyképesebb csúcstechnológiai ipart alakítson ki.

A hasadási kutatás a biztonságra, a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladék kezelésére, a leszerelésre, a sugárvédelemre, az oktatásra és a képzésre összpontosít. Az új program nagyobb hangsúlyt fektet a nukleáris technológia nem villamos energia alkalmazására. Ebben a tekintetben az orvostudomány a legkiemelkedőbb, és az Euratom támogatja az európai rákellenes tervet (a diagnosztikához és terápiához használt ionizáló sugárzás alkalmazása). Számos lehetőség rejlik a nukleáris tudomány olyan területeken történő alkalmazásában is, mint a mezőgazdaság, a környezetvédelem és az űrkutatás.

A Közös Kutatóközpont - KKK (Joint Research Centre - JRC) által végrehajtott közvetlen cselekvések kiegészítik a nukleáris biztonság, a biztonság, a biztosítékok és az atomsorompó területén a nemzeti szinten végzett kutatásokat. A KKK továbbra is központi szerepet játszik a nukleáris képzésben és a tudásmenedzsmentben, valamint nukleáris kutatási létesítményeinek az uniós tudósok számára történő szabad hozzáférésében. A KKK emellett biztosítja az EU és tagállamai e területeken folytatott politikájának támogatását.

Végül a program hangsúlyt fektet Európa nukleáris szakértelmére és kompetenciáira a mobilitás, az oktatás és a képzés (Marie Sklodowska-Curie fellépések), valamint a terjesztés és a technológia-transzfer révén.

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/info/news/eu-adopts-euratom-research-and-training-programme-2021-may-12_en

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: