Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Az EU elfogadja az Euratom kutatási ...

Az EU elfogadja az Euratom kutatási és képzési programját

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Euratom 2021–2025 közötti kutatási és képzési programjának létrehozásáról szóló rendeletet, amelynek középpontjában a nukleáris biztonság, a biztonság és a sugárvédelem folyamatos fejlesztése áll. Kiegészíti a Horizon Europe célkitűzéseinek elérését, ideértve az energetikai átállást is, valamint hozzájárul az európai fúziós ütemterv végrehajtásához.

A program hozzájárul a fúziós energia megvalósítását szolgáló európai kutatási ütemterv végrehajtásához, amely hosszú távú lehetőséget jelent a nagyarányú, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelés számára. Ez a század vége felé segíthet a növekvő alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaigény kielégítésében. A fúziós erőművek üzembe helyezése előtt a fúziós kutatások lehetővé teszik Európának, hogy csúcstechnológiai innovációkat hozzon létre, és így versenyképesebb csúcstechnológiai ipart alakítson ki.

A hasadási kutatás a biztonságra, a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladék kezelésére, a leszerelésre, a sugárvédelemre, az oktatásra és a képzésre összpontosít. Az új program nagyobb hangsúlyt fektet a nukleáris technológia nem villamos energia alkalmazására. Ebben a tekintetben az orvostudomány a legkiemelkedőbb, és az Euratom támogatja az európai rákellenes tervet (a diagnosztikához és terápiához használt ionizáló sugárzás alkalmazása). Számos lehetőség rejlik a nukleáris tudomány olyan területeken történő alkalmazásában is, mint a mezőgazdaság, a környezetvédelem és az űrkutatás.

A Közös Kutatóközpont - KKK (Joint Research Centre - JRC) által végrehajtott közvetlen cselekvések kiegészítik a nukleáris biztonság, a biztonság, a biztosítékok és az atomsorompó területén a nemzeti szinten végzett kutatásokat. A KKK továbbra is központi szerepet játszik a nukleáris képzésben és a tudásmenedzsmentben, valamint nukleáris kutatási létesítményeinek az uniós tudósok számára történő szabad hozzáférésében. A KKK emellett biztosítja az EU és tagállamai e területeken folytatott politikájának támogatását.

Végül a program hangsúlyt fektet Európa nukleáris szakértelmére és kompetenciáira a mobilitás, az oktatás és a képzés (Marie Sklodowska-Curie fellépések), valamint a terjesztés és a technológia-transzfer révén.

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/info/news/eu-adopts-euratom-research-and-training-programme-2021-may-12_en