Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > „Az EU az egészségügyért” program: új ...

„Az EU az egészségügyért” program: új uniós egészségügyi program a 2021–2027-es időszakra

A 2021–2027-es időszakra a Bizottság új, nagyívű és önálló egészségügyi programot javasol, amely „az EU az egészségügyért” (angolul EU4Health) nevet kapta.

„Az EU az egészségügyért” program három általános célkitűzése:

1. az uniós polgárok védelme a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekkel szemben, valamint a válságkezelési kapacitás javítása;

2. gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és egyéb, válsággal kapcsolatos termékek rendelkezésre bocsátása és megfizethetővé tétele, valamint az innováció támogatása;

3. az egészségügyi rendszerek és az egészségügyi munkaerő megerősítése, többek között népegészségügyi beruházások megvalósítása, például egészségfejlesztési és betegségmegelőzési programok, valamint az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítása révén.

Az új uniós egészségügyi program révén a Bizottság 9,4 milliárd eurót szándékozik az egészségügyi rendszerek megerősítésére fordítani. Összehasonlításképpen, az Európai Szociális Alap Plusz egészségügyi ágára vonatkozó korábbi bizottsági javaslatban 413 millió euró szerepelt. A finanszírozás részben az uniós költségvetésből (1,7 milliárd euró), részben az Unió hitelfelvételi műveleteiből származó, úgynevezett külső címzett bevételekből fog származni, az Európai Uniós Helyreállítási Eszközről szóló rendeletben foglaltak szerint (7,7 milliárd euró). A tervek között nem szerepel a támogatásnak a programban említett célkitűzések közötti előzetes elosztása. Az elosztásról a program végrehajtása során születik majd megállapodás.

Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye