Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Az Energiaszegénységi Tanácsadó Központ (EPAH, Energy ...

Az Energiaszegénységi Tanácsadó Központ (EPAH, Energy Poverty Advisory Hub) 2021. évi indító online rendezvénye 2021. november 22-én 9:00-től november 23-án 14:00 óráig

Az esemény lehetőséget nyújt az uniós, nemzeti és helyi érdekelt felek számára, hogy megvitathassák, hogyan fokozzák az energiaszegénység enyhítésére irányuló erőfeszítéseket, különösen mivel a Fit for 55 csomag megerősíti az igazságos átmenetre vonatkozó kötelezettségvállalásokat, és mivel a jelenlegi magas árkörnyezetkülönös figyelmet igényel az energiaszegény és kiszolgáltatott fogyasztók igényei szempontjából.

A társadalmilag igazságos átmenet egy klímasemleges Unió felé 2050-ig központi eleme az európai zöld megállapodásnak. Ez a jelenlegi magas energiaárak mellett még fontosabb. Ez többek között az egyenlőtlenségek és az energiaszegénység strukturális intézkedésekkel történő kezelését jelenti. Az energiaszegénység kezelése a sikeres energetikai átállás egymássak szoros kölcsönhatásban lévő tényezők. Míg a szociálpolitikának erőteljesen fel kell lépnie ott, ahol az energiaszegénység elsősorban az általános szegénységet tükrözi, addig az energiacélok elérését célzó intézkedések, például a lakásfelújításokon keresztüli hatékonyságnövelés nagyban hozzájárulhatnak az energiaszegénység strukturális okainak kezeléséhez.

A Bizottság régóta támogatja azt az elképzelést, hogy az önkormányzatoknak az élen kell járniuk az igazságos átmenet célzott fellépéssel és példával történő előmozdításában. Az energiaszegénység elleni küzdelemben az EU vezető kezdeményezése az Energiaszegénységi Tanácsadó Központ (EPAH) létrehozása. Ez az intézmény az energiaszegénység csökkentését célzó megoldások széles skáláját kereső helyi hatóságok és gyakorlati szakemberek találkozási pontja lesz. Közvetlen támogatás és különféle online eszközök állnak majd rendelkezésre a kutatási eredmények és a helyszínen összegyűjtött tapasztalatok alapján. Az Energiaszegénységi Tanácsadó Központ egy cselekvésalapú megközelítés optimalizálásáról szól, amely igazodik az európai önkormányzatok változatos igényeihez.

Az Energiaszegénységi Tanácsadó Központ 2021. évi indító eseménye felhívja a figyelmet arra, hogy az uniós szakpolitikák és ez a célzott kezdeményezés miként fokozza az energiaszegénység enyhítésére irányuló erőfeszítéseket , különösen mivel az igazságos átmeneti kötelezettség-vállalásokat megerősíti a Fit for 55 csomag, és mivel a jelenlegi magas árkörnyezet miatt különös figyelmet kell szentelni az energiaszegény és kiszolgáltatott fogyasztók szükségleteinek . Az esemény előadásokon, interaktív vitákon és műhelymunkákon keresztül ösztönzi a jó gyakorlatok megosztását, amely megállapítja a kormányzás különböző szintjein felmerülő lehetőségeket és kihívásokat.

 

Forrás és bővebb információk:

https://energy-poverty.ec.europa.eu/about-us/events/energy-poverty-advisory-hub-launch-event-2021_en

Regisztráció:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/energypovertyadvisoryhub-launch-event21

A tervezett program letölthető innen:

file:///Y:/20211118%20EPAH%20Launch%20Event_TENATIVE_AGENDA_2223112021_0.pdf

Bővebben az EPAH-ról:

https://energy-poverty.ec.europa.eu/about-us/news/epah-leading-eu-initiative-energy-poverty-launching-its-new-website-2021-09-27_en

EPAH helpdesk:

https://energy-poverty.ec.europa.eu/get-support/helpdesk_en