Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Az ELENA pályázat menete

Az ELENA pályázat menete

Az ELENA finanszírozási eszközt bemutató sorozatunk negyedik részének témája az ELENA pályázat menete.

ELENA PÁLYÁZAT: Mi az ELENA támogatás első számú követelménye?

Bármely támogatható köz- vagy magánszervezetnek, aki ELENA támogatásra kíván pályázni rendelkeznie kell egy előzetesen meghatározott nagyszabású és jelentős beruházási programmal az ELENA támogatási területein. Az ELENA célja az ilyen beruházások támogatása és sikeres megvalósításuk felgyorsítása.

 

Mikor lehet benyújtani pályázatokat ELENA támogatásra?

ELENA támogatásra pályázatokat benyújtani és támogatási szerződést aláírni elvileg bármilyen időszakban lehet, ameddig rendelkezésre áll a költségkeret. A támogatásokat érkezési sorrendben ítélik oda a rendelkezésre álló költségvetés keretein belül.

 

Mi a menete az ELENA pályázatnak?

Az ELENA támogatásra nincs pályázati kiírás. A támogatást érkezési sorrendben ítélik oda a rendelkezésre álló költségvetés keretein belül. A pályázati eljárás kétlépcsős megközelítést követ.

 

Az ELENA pályázat menete 1: Előpályázati szakasz

Az ELENA támogatás igénylésének első lépése a tervezett beruházási program rövid leírása, a várható költségek, a lehetséges finanszírozási módok, valamint a fejlesztés tervezett ütemének számbavételével. Meg kell határozni az ELENA keretében igényelt projektfejlesztési szolgáltatások által megcélzott fő szükségleteket is, ezek mennyiségét és terjedelmét.

 

Az ELENA pályázat menete 2: Pályázati szakasz

Miután a beruházási programterv az első értékelés során pozitív minősítést kapott, az ELENA támogatás igénylésének második lépése az ELENA pályázat beadása az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) a szabvány pályázati űrlapon keresztül, ami az ELENA weboldalán megtalálható. A pályázat alapján a Bank értékeli az igényelt projektfejlesztési szolgáltatásokat és a támogatásra váró beruházási programot. Az EIB a pályázót az interaktív jelentkezési folyamat minden szakaszában támogatja.

 

Az ELENA pályázat menete 3: Kérelem a Bizottsághoz

Az ELENA pályázat harmadik szakaszában az Európai Beruházási Bank (EIB) nyújtja be az ELENA pályázatot az Európai Bizottságnak jóváhagyásra, de csak abban az esetben, amikor a Bank úgy ítéli meg, hogy:

 

Az ELENA pályázat menete 4: Támogatási szerződés az EIB és a végső kedvezményezett között

Amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyja az ELENA támogatásra irányuló igénylést, az Európai Beruházási Bank (EIB) és a végső kedvezményezett egy támogatási szerződést írnak alá. Ez a megállapodás fogja tartalmazni az ELENA támogatás feltételeit.

Forrás: https://www.eib.org/attachments/documents/elena_faq_en.pdf