MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az ELENA „fenntartható lakóépületek”...

Az ELENA „fenntartható lakóépületek” támogatása háztartások, pénzügyi intézmények és közigazgatási szervek számára

Az ELENA finanszírozási eszközt bemutató sorozatunk hetedik részének témája az ELENA „fenntartható lakóépületek” támogatása háztartások, pénzügyi intézmények és közigazgatási szervek számára

 

Az „ELENA Fenntartható Lakóépületek” TÁMOGATÁSA HÁZTARTÁSOK SZÁMÁRA

Az „ELENA Fenntartható Lakóépületek” támogatási keretből a háztartások számára nyújtott támogatások többek között a következőket foglalhatják magukban:

  • Az épületek energiateljesítményének felmérése és útmutatás a jövőbeni munkálatokhoz: Az ELENA előzetes felméréssel kapcsolatos ellenőrzéseket, energiateljesítményről szóló tanúsítványokat vagy energia auditokat támogathat. Tipikusan, az ELENA-nak segítséget kell nyújtania a háztartásoknak ahhoz, hogy kiválasszák a legmegfelelőbb és legköltséghatékonyabb megoldásokat a lakóházaik energiateljesítményének jelentős növeléséhez.
  • A finanszírozáshoz való hozzáférés támogatása: A projektfejlesztési szolgáltatások abban segíthetik a háztartásokat, hogy hozzáférjenek pénzügyi intézményektől származó finanszírozáshoz és/vagy a rendelkezésre álló keretekből származó vissza nem térítendő támogatásokhoz, amelyek az energiahatékonyságot célozzák (például európai strukturális alapok vagy nemzeti támogatási keretek).
  • Megvalósítási támogatás: Az ELENA támogatás magában foglalhat közbeszerzési szolgáltatásokat és tervezéshez kapcsolódó tevékenységeket.
  • Figyelemfelhívás és a háztartások bevonása: A cél, hogy az energiahatékonysági felújítások iránt felkeltsék az érdeklődést, különösen abban, az esetben, amikor a háztulajdonosok tervbe vették más tatarozási munkák kivitelezését.
  • Utókövető és ellenőrző tevékenységek: Ezek kiterjedhetnek a munkálatok befejezését követő hitelesítésre és mérésre az ELENA projekt 3 éves időtartamán belül. Ez a felújítást követő energiateljesítményt igazoló tanúsítvány kiállítását eredményezheti.

 

Az „ELENA Fenntartható Lakóépületek” TÁMOGATÁSA PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK ÉS KÖZIGAZGATÁSI SZERVEK SZÁMÁRA

Míg a legtöbb projektfejlesztési szolgáltatást a háztartásokhoz és a lakástulajdonsok egyesületeihez irányítják, indokolt esetben más szervezetek, úgymint pénzügyi intézmények és közigazgatási szervezetek számára is nyújtható támogatás, hogy segítsék őket a pénzügyi eszközök és a hiteltermékek megalapozásában és kihasználásában, amelyek a lakásszektor energiahatékonysági fejlesztéseit célozzák meg. Ebben az összefüggésben, a támogatás a következő tevékenységeket tartalmazhatja:

  • Kapacitásépítés az energiahatékonysággal összefüggő képességek és tudás fejlesztése céljából.
  • Használható ellenőrző és jelentéstételi eszközök és eljárások fejlesztése, például kölcsönigényléshez és kölcsönjegyzéshez.
  • Segítségnyújtás portfolió átvilágítás, projektek meghatározása, figyelemfelhívó tevékenységek előkészítése formájában.
  • Támogatás összehangolt megközelítési módok kifejlesztéséhez, amelyek különböző pénzügyi eszközök jobb kombinációját teszik lehetővé.

Forrás: https://www.eib.org/attachments/documents/elena_faq_en.pdf

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: