MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Az ELENA „fenntartható lakóépületek”...

Az ELENA „fenntartható lakóépületek” finanszírozási eszköz

Az ELENA finanszírozási eszközt bemutató sorozatunk hatodik részének témája az ELENA „fenntartható lakóépületek” finanszírozási eszköz

Miért hoztak létre külön ELENA támogatási csomagot a lakásszektornak?

Fontos európai prioritás és az ELENA finanszírozási eszköz egyik központi eleme a lakóépületek energetikai felújításának felgyorsítása. Ebből az okból kifolyólag az Európai Bizottság 2017-ben úgy döntött, hogy 97 millió eurót irányoz elő „Az intelligens épületek intelligens finanszírozása” kezdeményezés kihasználásának támogatására. Az ELENA költségvetés bővítésének fő célja, hogy segítse a köz- és magán lakóépületek energetikai felújításának előkészítését és megvalósítását.

Milyen típusú pályázatokat várnak az „ELENA Fenntartható Lakóépületek” programban?

Ahhoz, hogy alkalmas legyen egy projekt az „ELENA Fenntartható Lakóépületek” támogatásra egy olyan beruházási program szükséges, amely kifejezetten meglevő lakóépületek energiateljesítményének a jelentős növelését célozza meg. Az ebben az ELENA támogatási csomagban támogatott projekteknek az energiahatékonysági szolgáltatásokat és finanszírozást kell bővíteniük a lakásszektorban, továbbá az energetikai felújításra szolgáló kölcsönök és vonatkozó pénzügyi eszközök felhasználását kell eredményezniük, úgymint az „Az intelligens épületek intelligens finanszírozása” kezdeményezés keretében népszerűsített hitelgarancia modell.

Ki lehet az „ELENA Fenntartható Lakóépületek” támogatási csomag kedvezményezettje?

Bármilyen köz- vagy magánszervezet pályázhat az ELENA támogatásra. Az „ELENA Fenntartható Lakóépületek” program keretében erre példa lehet egy közigazgatási szervezet, amelyik pályázik a finanszírozási eszközre, hogy létrehozzon és megvalósítson egy „egyállomásos” megoldást, amely integrált energetikai felújítást célzó szolgáltatásokat és finanszírozási opciókat kínál a háztartásoknak egy adott területen. Alternatívaként, pályázhat egy pénzintézet az ELENA finanszírozási eszközre annak érdekében, hogy meggyőzze az ügyfeleit az energetikai felújításba történő beruházásról azáltal, hogy hozzáférést biztosít a megfelelő eszközökhöz és információkhoz.

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: