MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > „Az egészséges gyógyulásért” hackathon:...

„Az egészséges gyógyulásért” hackathon: Az EU intelligens egészségügyi kihívásainak közös megoldása

A 2021. június 18-20-ig tartó 48 órás hacker maraton innovatív módszernek bizonyult arra, hogy megoldásokat találjanak napjaink legsürgetőbb intelligens egészségügyi és digitalizációs kihívásaira. Több mint 500 résztvevő jelentkezett egész Európából. A TOP32 csapatot választották ki, hogy versenyezzenek egymással. A COSME program által finanszírozott kezdeményezést először az EU Ipari Napjain jelentették be. Célja, hogy fórumként szolgáljon annak megvitatására, hogy az ipari átalakulás és a COVID utáni helyreállítás hogyan tette lehetővé a gazdasági és társadalmi modellek újragondolását innovatív megoldások révén.

Az eseményen részt vehettek a projekt iránt érdeklődők, fejlesztők, tervezők, adatkutatók, marketing szakemberek, mérnökök, vállalkozók, induló vállalkozások, nagyvállalatok és szakemberek. A versenynek 520 résztvevője - Európából és olyan országokból, amelyek részt vettek a Bizottság COSME programjában - 46 különböző intelligens egészségügyi ötletet dolgozott ki.

A hackelés legégetőbb kihívásainak kiválasztása

A versengő csapatok támogatása érdekében különböző intelligens egészségügyi szektorban tevékenykedő európai vállalatokkal, klaszterekkel, szervezetekkel és egyetemekkel együttműködve közöljük a kilenc legsürgetőbb intelligens egészségügyi kihívást. Itt tudhat meg többet az egyes data4EUrecovery hackathon témákról:

  1. Személyre szabott prediktív gyógyszer - Észt Biobank
  2. Adatok kinyerése és központosítás a jobb döntéshozatal érdekében - MyVitale
  3. A jövő biztonságos munkahelye - Spaceti
  4. Orvosi termékek fejlesztése és gyártásának ésszerűsítése - EuropaBio
  5. Közterület biztonság az ügyfelek számára -  Certificate és a Bolt
  6. Az orvosi adatok biztonságos felhasználása - Digital Pharma Lab
  7. Intelligens mentálhigiénés megoldások az alkalmazottak számára - Janssen és Minddistrict
  8. A jólét a távmunka korában - Psious
  9. Valós idejű állapotfigyelés és távkezelés - Roche

Az összes fent említett témában szakmai partnerek nyújtottak gyakorlati útmutatást és mentorálást a versenyzőknek. Közülük sokan támogatják a csapatokat a hackathon utáni is, további mentorálással vagy megoldásaik tesztelésének lehetőségével.

Június 18-án kezdődött és két napon át tartott a hackaton, ezalatt dolgozták ki a csapatok ötleteiket. A nemzetközi zsűri a TOP20 projekt közül választotta ki a nyerteseket, 4 fő szempontot értékelve: a csapat ereje, a prototípus fejlesztési folyamata, az ötlet hatása és az üzleti modell fenntarthatósága. 

A nyerteseket a június 20-i díjátadó ünnepségen hirdették ki :

1. helyezés  -  NoStressTrial - Platform a klinikai vizsgálatok tervezéséhez és lebonyolításához. Kifejezetten olyan kis biotechnológiai és gyógyszeripari vállalatok számára készült, ahol gyakran hiányoznak az új innovatív termékek piacra viteléhez szükséges pénzügyi és emberi erőforrások.

2. helyezés  - Migrevention - Interdiszciplináris fejfájás-kezelési megoldás, amely digitális fejfájás-naplóból és bizonyítékokon alapuló, távolról figyelt migrénes kezelésből áll, fejfájás-szakcsoport diagnosztikai támogatásával.

3. helyezés  - „Mentális tű” - A szorongásból fakadó pusztító kényszeres cselekedetek kezelésére szolgáló eszköz olyan tudatos módszert alkalmaz, amely során a felhasználó összhangban van a belső változásokkal.

4. helyezés  - Sejtkultúra-szimulátor - Web-alapú sejttenyésztési szimulátor, amely a múltbeli sejtkultúra-adatkészleteket használja a jövő előrejelzésére.

5. helyezés  - Szintetikus genetikai adatok előállítása és elemzése szolgáló szoftverplatform -   Szintetikus adatgenerátor szintetikus génszekvencia adatsorok előállításához gépi és mély tanulási modellek felhasználásával.

 

Forrás és bővebb információ:

https://eismea.ec.europa.eu/news/data-4-healthy-recovery-hackathon-solving-eu-industrys-smart-health-challenges-together-2021_en

Bővebben a döntőbe jutott 12 csapat témáiról:

https://ec.europa.eu/info/policies/business-and-industry/data-4-healthy-recovery-hackathon/winners_en

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: