MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Áldozatok jogai: új stratégia...

Áldozatok jogai: új stratégia az áldozatok megerősítésére

Az Európai Bizottság bemutatta az áldozatok jogairól szóló első uniós stratégiáját annak biztosítása érdekében, hogy a bűncselekmények áldozatai teljes mértékben élhessenek jogaikkal függetlenül attól, hogy az EU-n belül hol történt a bűncselekmény. 

A stratégia számos intézkedést határoz meg az elkövetkező öt évre, két célkitűzésre összpontosítva: egyrészt az áldozatok felhatalmazására a bűncselekmények bejelentésére, a kártalanítás igénylésére és a bűncselekmény következményeiből való teljes felépülésre; másodszor, hogy arra, hogy együtt tudjon működni az összes érintett szereplővel az áldozatok jogainak érvényesítése érdekében. Tekintettel a COVID-19 közelmúltbeli kitörésére és az azt követő korlátozó intézkedésekre, amelyek hatással voltak a családon belüli erőszak, a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések, a kiberbűnözés, valamint a rasszista és idegengyűlölet-bűncselekmények növekedésére, különösen fontos, hogy az áldozatok válsághelyzetekben is hozzáférhessenek az igazságszolgáltatáshoz és megfelelő támogatásban részesülhessenek. Az Európai Unió az áldozatok oldalán áll, és a mai stratégia célja az áldozatok, különösen a legsebezhetőbbek - például a nemi alapú erőszak vagy a gyűlölet-bűncselekmények - felhatalmazása.

Az EU már határozott szabályrendszerrel rendelkezik az áldozatok jogainak biztosítása érdekében. A bűncselekmények áldozatai azonban még mindig nem tudnak teljes mértékben támaszkodni az EU által biztosított jogaikra. A kiindulási pontnak az uniós szabályok jobb gyakorlati alkalmazásában kell lennie. Adott esetben a Bizottság 2022-ig javaslatot terjeszt elő e szabályok további megerősítése érdekében. A ma bemutatott új stratégia számos tevékenységet határoz meg, amelyek öt fő prioritás köré összpontosulnak:

  1. Hatékony kommunikáció az áldozatokkal és biztonságos környezet biztosítása az áldozatok számára a bűncselekmények bejelentéséhez
  2. A legsebezhetőbb áldozatok védelmének és támogatásának javítása
  3. Az áldozatok kártérítéshez való hozzáférésének megkönnyítése
  4. Az áldozatok jogaival kapcsolatos szereplők közötti együttműködés és koordináció megerősítése
  5. Az áldozatok jogainak nemzetközi dimenziójának megerősítése

Bővebben: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_1168

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: