MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > A MAGYAR PHARMAHUNGARY GROUP...

A MAGYAR PHARMAHUNGARY GROUP AZ MFK SEGÍTSÉGÉVEL MEGTALÁLT FRANCIA KONZORCIUMI PARTNERREL INDULT EURÓPAI UNIÓS PÁLYÁZATON

A Magyar Fejlesztési Központ (MFK) segítségével lelt konzorciumi partnerre a Pharmahungary Group, magyar kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalatcsoport. A szervezet célja, hogy a „Vezics” névre hallgató projektjének keretében világvezető extracelluláris vezikula izoláló szolgáltatást fejlesszen ki.

 

A hazai és az Európai Unió által támogatott pályázatokban jártas Pharmahungary Group a mikrofluidika (a folyadékok mikroszkopikus viselkedésével foglalkozó tudomány) terén kiemelkedő eredményekkel rendelkező francia Elvesys céggel karöltve nyújtotta be pályázatát az Európai Innovációs Tanács egyik felhívására, hogy továbbfejlessze, majd piacra vigye az extracelluláris vezikula izoláló platformját.

 

 A vezikulák, azaz hólyagocskák a sejtek közötti kommunikációt szolgálják, és bizonyos anyagokat, hírvivőket és más molekulákat vihetnek át az egyik sejtből a másikba. Ezeknek a hólyagocskáknak a tartalma jellemző a szervezet egészséges vagy beteg állapotára, így a diagnosztika területén bevethetők. Emellett a bennük foglalt molekulák szabályozásával bizonyos betegségek gyógyíthatók, szöveti károsodások megelőzhetők, így például egy szívinfarktus utáni felépülés ellenőrizhető és irányítható.

 

 A projekttel kapcsolatos célokról és a Pharmahungary Group küldetéséről az MFK a cég képviselőjével beszélgetett.

 

Mi a Pharmahungary Group küldetése? 

 

A Pharmahungary Group küldetése saját kutatás-fejlesztési (K+F) projekteken alapuló új technológiák kifejlesztése a kardiovaszkuláris és metabolikus betegségek diagnosztizálása és gyógyítása területén, illetve ezeknek a technológiáknak a piacra viteléhez befektető és fejlesztő partnerek keresése.

 

A cég foglalkozik továbbá innovatív és költséghatékony preklinikai farmakológiai K+F szolgáltatások nyújtásával a kardiovaszkuláris (infarktus, szívelégtelenség, stroke, szepszis, aritmia stb.), metabolikus (diabétesz, diszlipidémia, ateroszklerózis, elhízás stb.), valamint a vese- és gyulladásos betegségek területén erős tudományos támogatással.

 

Ezenkívül, elsősorban, de nem kizárólag orvostechnikai eszközökkel, in vitro diagnosztikai eszközökkel (élő szervezeten kívül, ellenőrzött körülmények között) végzett klinikai vizsgálatokra fókuszáló klinikai K+F szolgáltatások, valamint úgy nevezett „niche” klinikai vizsgálatok szerepelnek a Pharmahungary Group tevékenységi körében, amelyek naprakész tudományos támogatást és hatósági szabályozási ismereteket igényelnek. 

 

Milyen jelentős fejlesztéssel foglalkozik jelenleg a Pharmahungary Group az extracelluláris vezikulák izolálásával kapcsolatban? 

 

Az extracelluláris vezikulák kicsi, sejtekből származó lipid vezikulák (hólyagocskák), amelyek fontos szerepet játszanak a sejtek közötti kommunikációban, ezért kiemelkedő diagnosztikus és terápiás potenciállal rendelkeznek.

 

A vezikulák jelentős potenciálja ellenére nem kerültek át a laboratóriumi felhasználásból a klinikai gyakorlatba, amelynek oka az optimális „gold standard” izolációs technika hiánya, ami nélkül nem lehetséges az extracelluláris vezikulák hatékony és magas minőségű izolálása a különböző testnedvekből, mint például a vér vagy a vizelet. A jelenleg elterjedt, többlépcsős izolálási technikák rendkívül bonyolultak, és csak alacsony hatékonysággal és/vagy tisztasággal képesek az extracelluláris vezikulák izolálására. 

 

A Pharmahungary Group „Vezics” projektének célja világvezető extracelluláris vezikula izoláló szolgáltatás kifejlesztése különböző testnedvekből. A „Vezics” egy olyan skálázható extracelluláris vezikula izolációs platform, amely nagy hatékonysággal és megismételhető módon teszi lehetővé nagy tisztaságú és mennyiségű extracelluláris vezikula izolálását. A Pharmahungary Group által fejlesztett izoláló platform forradalmasíthatja az extracelluláris vezikulák diagnosztikai és terápiás felhasználását.

 

 Hogyan vetődött fel a gondolat, és mi volt a legfontosabb célja a Pharmahungary Groupnak a H2020-EIC-FTI pályázat beadásával? 

 

A Pharmahungary Group extracelluláris vezikula izoláló platformjának fejlesztése már validált prototípussal és kromatográfiás izoláló médiummal rendelkezik, amelynek továbbfejlesztése és piacra vitele volt az európai uniós FTI pályázat beadásának legfontosabb célja. 

 

A Pharmahungary Group tudományos menedzsmentje ún. „key opinion leader” a kardioprotektív (szív- és érrendszeri betegségek megelőzését szolgáló) farmakológiai fejlesztésekben, így az extracelluláris vezikulák korán a vállalat tudományos érdeklődésének középpontjába kerültek, mivel kiemelkedő jelentőséggel bírhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztizálásában és terápiájában. A Pharmahungary Group azóta az extracelluláris vezikulák kardioprotektív hatásainak úttörő kutatójává vált

 

A cég több éves tapasztalattal és számos sikertörténettel rendelkezik hazai és Európai Unió által finanszírozott pályázatokban, így a „Vezics” platform fejlesztése saját tőke és pályázati finanszírozás bevonásával történt. A „Vezics” platformmal elnyert SME Instrument Phase I pályázat során elkészített megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv alapján felmértük és pontosítottuk az extracelluláris vezikulák izolálására létező és a fejlesztéseknek köszönhetően várható piaci igényeket. A prototípus fejlesztését, részben a Semmelweis Egyetemmel szoros együttműködésben, a „Nemzeti Szívprogram: Kutatás és innováció az iszkémiás szívbetegség és szívelégtelenség diagnosztikájában és terápiájában” konzorciumi pályázati együttműködés tette lehetővé. 

 

A Pharmahungary Group legfontosabb célja a „Vezics” extracelluláris vezikula izoláló platform már validált prototípusának és kromatográfiás izoláló médiumának továbbfejlesztése és piacra vitele az akadémiai és vállalati partnerek bevonásával.

 

 A Magyar Fejlesztési Központ segítségével sikerült konzorciumi partnert találni a H2020-EIC-FTI pályázathoz. Miért esett a választás a francia Elvesysre? 

 

Először is szeretnénk ismét köszönetet mondani a Magyar Fejlesztési Központ professzionális és gyors segítségéért. Azért választottuk az Elvesyst konzorciumi partnerek közé, mert a mikrofluidika terén jelentős sikereket elkönyvelt francia cég a pályázat fejlesztési céljaihoz illeszkedő szaktudással, professzionális hozzáállással rendelkezik és a pályázat adminisztratív követelményeinek is megfelelt.

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: