Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > A magyar FIRELIFE projekt nyerte az ...

A magyar FIRELIFE projekt nyerte az EU LIFE-díját éghajlatvédelmi kategóriában!

Az EU a legjobb természet-, környezet- és éghajlatvédelmi projekteket ismeri el a LIFE díjjal. A 2020-as LIFE-díjátadó ünnepségére Európa legnagyobb környezetvédelmi eseményének, az EU Zöld Hetének keretében került sor.

A LIFE-díjat három kategóriában adták át:

Természetvédelem: Szlovénia - LIFE DINALP MEDVE

A 2014 és 2019 között megvalósított LIFE DINALP MEDVE projekt legfőbb célkitűzése az volt, hogy egy, a korábbinál rendszerezettebb, stratégiai megközelítést dolgozzanak ki a barna medve populáció megőrzése, kezelése és nyomon követése érdekében Szlovéniában, Horvátországban, Olaszországban és Ausztriában. A további kiemelt célok között szerepelt az emberek és a medvék közötti konfliktusok számának csökkentése, valamint az emberek és a medvék jobb egymás mellett élésének elősegítése. A végső cél a barna medve Dinári-hegység területéről az Alpokba való természetes elterjedésének ösztönzése volt.

Környezetvédelem: Portugália - FLAW4LIFE

Portugáliában 2015 és 2018 között nagy sikerrel valósították meg azt a projektet, aminek célkitűzése az élelmiszer fogyasztási szokások megváltoztatása, valamint a „csúnya” (vagyis nem tökéletesnek kinéző) gyümölcsök és zöldségek alternatív piacának létrehozása volt. A terveknek megfelelően ugyanolyan marketinget végeztek a különböző minőségű gyümölcsök és zöldségek esetében, tekintet nélkül azok méretére, színére és formájára. A projekt elérte célját. Egy Lisszabonban kipróbált innovatív módszert alkalmazott országos szinten: a „Fruta Feia”, azaz „Csúnya gyümölcs” névre hallgató metódust.

A „Fruta Feia” módszer lényege abból állt, hogy heti rendszerességgel megvásárolták a helyi termelőktől a kicsi, nagy vagy formátlan termékeket, amelyeket nem lehetett eladni a szokványos piacon. Helyette ezeket értékesítették a „Fruta Feiá-hoz” csatlakozott vásárlóknak, akik megadott átvevőhelyeken vették át az árut a nap végén. A projekt során 11 ilyen átvevőpontot alakítottak ki Portugáliában, ami éves szinten körülbelül 460 tonna élelmiszerhulladék keletkezését akadályozta meg.

Éghajlatvédelem: Magyarország - FIRELIFE

2014 és 2019 között Magyarországon megvalósított „Erdőtűz-megelőzési és képzési program” átfogó célja volt, hogy támogassák a hatékony, proaktív és folyamatos erdőtűz-megelőzést. A projekt célzott információk és üzenetek átadására összpontosított egy aktuális kommunikációs kerettervet követve, valamint a célcsoportok személyes kapcsolatok útján történő bevonásával. Tekintettel arra, hogy az erdőtüzek 99 százalékának kiváltó oka emberi cselekvés, a célzott és közvetlen kommunikáció hatékonyan csökkentheti az erdőtüzek számát. A program során képzéseket szerveztek tanároknak, szociális munkásoknak, a tanyák gondnokainak, valamint az erdőtüzek megelőzésében jártas szakembereknek (erdészeknek, természetvédőknek, tűzoltóknak) annak érdekében, hogy egymás között kapcsolatokat építsenek ki és javítsák az együttműködést.

A COVID-19-hez való sikeres alkalmazkodás elismeréseként különdíjat az olasz PrepAIR projekt kapott a koronavírus-válság idején végzett munkájáért.

A további 11 döntőbe jutott projekt bemutatását is megtalálja honlapunkon a LIFE DÍJ 2020 - döntős projektek sorozatunkban.

A nyertes FIRELIFE projekt vezetőjével Dr. Nagy Dániellel készített korábbi interjúnk a magyar erdőtűz-megelőzési programról itt olvasható:

https://nyeromagyarok.eu/nemzeti-elelmiszerlanc-biztonsagi-hivatal-erdeszeti-igazgatosaga.html