Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > A „Jog a gyógykezeléshez” elnevezésű európai ...

A „Jog a gyógykezeléshez” elnevezésű európai polgári kezdeményezés

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a „Jog a gyógykezeléshez” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. Az európai polgári kezdeményezés szervezői felszólítják az Uniót, „hogy biztosítsa a népegészségügy magánprofittal szembeni elsőbbségét, [és azt, hogy] a világjárvánnyal szembeni védőoltások és kezelések mindenki számára szabadon hozzáférhető globális közjavakká váljanak”.

Az európai polgári kezdeményezés a következő célkitűzéseket sorolja fel:

  1. Annak biztosítása, hogy a szellemitulajdon-jogok – ezen belül a szabadalmak – ne akadályozzák a Covid19 elleni esetleges jövőbeli oltóanyagok vagy kezelések hozzáférhetőségét vagy elérhetőségét;
  2. Annak biztosítása, hogy az adat- és piaci kizárólagosságra vonatkozó uniós jogszabályok ne korlátozzák a tagállamok által kiadott kényszerengedélyek azonnali hatálybalépését;
  3. Jogi kötelezettségek bevezetése az uniós források kedvezményezettjeire vonatkozóan annak érdekében, hogy kötelesek legyenek megosztani a Covid19-hez kapcsolódó egészségügyi technológiákkal összefüggő ismereteket, szellemi tulajdont és adatokat közösen használt technológiák vagy szabadalmak formájában;
  4. Jogi kötelezettségek bevezetése az uniós források kedvezményezettjeire vonatkozóan az állami hozzájárulások és az előállítási költségek átláthatósága tekintetében, valamint a hozzáférhetőségre és a megfizethetőségre vonatkozó rendelkezések és nem kizárólagos engedélyek alkalmazása.

A Bizottság úgy ítéli meg, hogy az európai polgári kezdeményezés jogilag elfogadható, mivel megfelel a szükséges feltételeknek, ezért úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi azt. Az európai polgári kezdeményezés tartalmát a Bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A következő lépések

Az európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét követően a szervezők a következő 6 hónapon belül megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, melyhez egy év áll rendelkezésükre. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak 6 hónapon belül reagálnia kell. A Bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Háttér-információk

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, mely által hivatalosan 2012 áprilisától olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését.

Hivatalos nyilvántartásba vételét követően bármely európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérésére az Európai Bizottság jogi aktusra vonatkozó javaslatot terjesszen elő a hatáskörébe tartozó területeken.

Az elfogadhatóság feltételei a következők: (1) a javasolt intézkedés nem esik nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, (2) nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és (3) nem nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezés indulása óta a Bizottság összesen 75 polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba és 26 polgári kezdeményezést utasított el.

Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_20_1499