Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > A Horizont Európa első stratégiai terve ...

A Horizont Európa első stratégiai terve (2021–2024): a Bizottság meghatározza a fenntartható jövőt szolgáló kutatási és innovációs prioritásokat

 

Az Európai Bizottság elfogadta a Horizon Europe első stratégiai tervét. A Horizon Europe az EU új kutatási és innovációs programja, amely folyó árakon 95,5 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik. A stratégiai terv új elem a Horizon Europe keretprogramban, meghatározza a program első négy évében megvalósítandó beruházások stratégiai irányvonalait. Biztosítja, hogy az uniós kutatási és innovációs tevékenységek támogassák az uniós prioritásokat, többek között a klímasemleges és zöld Európa megteremtését, valamint a digitális korra felkészült Európa és az emberközpontú gazdaság megvalósítását.

Ambiciózus terv egy ambiciózus programhoz

A terv négy stratégiai irányvonalat határoz meg a Horizon Europe keretében a következő négy év során megvalósítandó kutatási és innovációs beruházásokhoz. Mind a négy stratégiai irányvonalnak sarokköve a nemzetközi együttműködés, ami számos globális kihívás kezeléséhez elengedhetetlen:

A stratégiai terv ezenkívül meghatározza a Horizon Europe keretében támogatandó társfinanszírozott és közös programozású európai partnerségeket és uniós küldetéseket. A partnerségek olyan kritikus területekre terjednek ki, mint az energia, a közlekedés, a biodiverzitás, az egészségügy, az élelmiszeripar és a körforgásos gazdaság, és kiegészítik a Bizottság által februárban javasolt tíz intézményesített európai partnerséget. Az uniós küldetések ambiciózus és inspiráló, ugyanakkor megvalósítható célokat tűznek ki a polgárok mindennapi életét meghatározó olyan globális kihívások kezelésére, mint a rák elleni küzdelem, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, az óceánok védelme, a városok zöldebbé tétele, valamint a talaj egészségének és az élelmiszer-ellátásnak a biztosítása. A különböző tudományágakon és szakpolitikai területeken átívelő eszközök széles skáláját alkalmazó uniós küldetések kutatási projekteken, szakpolitikai intézkedéseken, vagy akár jogalkotási kezdeményezéseken keresztül is foglalkoznak majd az ilyen összetett kérdésekkel.

A terv irányvonalai több horizontális kérdésre, így a nemek közötti egyenlőségre is kiterjednek. A nemi dimenzió figyelembevétele alapkövetelmény lesz a program teljes kutatási és innovációs tartalma esetében, kivéve, ha rögzítik, hogy a nemi szempontok az adott téma kapcsán nem feltétlenül relevánsak.

A Horizon Europe stratégiai tervében meghatározott prioritásokat a Horizon Europe munkaprogramján keresztül hajtják végre. Ez tematikus pályázati felhívások és témák révén kínál finanszírozási lehetőségeket a kutatási és innovációs tevékenységekhez. Az első pályázati felhívásokat 2021 tavaszán teszik közzé, és június 23–24-én mutatják be az Európai Kutatási és Innovációs Napokon.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_1122