MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > A Horizon Europe (Horizont...

A Horizon Europe (Horizont Európa) felépítése és pályázatai

A Horizon Europe (Horizont Európa) elnevezésű program az Európai Unió jövőbeli kutatási és innovációs keretprogramja, amely a 2021 és 2027 közötti időszakra szól. A program az Unió kiemelt kezdeményezése, amellyel az ötletektől kezdve egészen a piaci alkalmazásig kívánja támogatni a kutatást és az innovációt, kiegészítve a nemzeti és regionális forrásokat. A Horizon Europe egyben a Horizon 2020 uniós program folytatása.

Európa jövőbeli növekedésének és jólétének záloga, hogy megőrizzük globális vezetői szerepünket a kutatás és az innováció területén. A Horizon Europe program e cél eléréséhez biztosít eszközöket.

A program várhatóan megerősíti az európai tudományos és technológiai ágazatot, hogy az még jobb választ tudjon adni azokra a globális kihívásokra, amelyekkel az egészségügy, az idősödő társadalom, a biztonság, a környezet- és légszennyezés, valamint az éghajlatváltozás terén szembesülünk.

Az Európai Bizottság javaslatáról jelenleg is folynak a tagállamok közötti megbeszélések. A javaslat szerint a program a 2021–2027-es időszakban várhatóan mintegy 100 000 munkahelyet teremt a kutatási és innovációs tevékenységek területén. A becslések szerint emellett az elkövetkező 25 évben várhatóan 0,19%-os növekedést is eredményez az uniós bruttó hazai termék (GDP) tekintetében.

A Horizon Europe program szerkezete három pilléren nyugszik: tudományos kiválóság, globális kihívások és az európai ipar versenyképessége és innovatív Európa. A program egy további, horizontális jellegű része pedig olyan intézkedéseket vezetne be, amelyek támogatják a tagállamokat abban, hogy a lehető legjobban kiaknázzák a rendelkezésükre álló kutatási és innovációs potenciált. Mindez megerősítené az Európai Kutatási Térséget is.

Tudományos kiválóság: A Horizon Europe első pillére arra hivatott, hogy megerősítse az Unió tudományos kiválóságát, és ezzel magas színvonalú ismereteket és készségeket tudhassunk magunkénak.

Globális kihívások és ipari versenyképesség: A második pillér a társadalmi kihívások kezelését és az ipari technológiai fejlesztést célzó kutatást támogatná olyan területeken, mint a digitalizáció, az energiaellátás, a mobilitás, az élelmezés és a természeti erőforrások. Emellett a kutatási tevékenységeket illetően konkrét, például karbonsemleges városok létrejöttét célzó küldetéseket és partnerségeket alakít ki.

Innovatív Európa: A Horizon Europe harmadik pillére az innováció előmozdítását szolgálja, és e célból létrehozza az Európai Innovációs Tanácsot, amely egyablakos ügyintézést kínál majd a nagy potenciállal rendelkező innovátorok számára.

Az első munkaprogramokat várhatóan 2021. áprilisáig teszik közzé. Lehetséges, hogy az Európai Kutatási Tanács (ERC) és az Európai Innovációs Tanács (EIC) munkaprogramjait korábban fogják közzétenni. Az első pályázatok a munkaprogramok közzététele után nyílnak meg.

 

Forrás és bővebb információk:

https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/horizon-europe/

https://ec.europa.eu/info/horizon-europe_en

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: