Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > A biztonsági unió előmozdítása: a gyermekek ...

A biztonsági unió előmozdítása: a gyermekek szexuális bántalmazása, a kábítószerek és az illegális tűzfegyverek elleni küzdelemre irányuló kezdeményezések

Az Európai Bizottság három azonnali kezdeményezést terjesztett elő a biztonsági unióra vonatkozó stratégia végrehajtására: a gyermekbántalmazás elleni hatékonyabb küzdelemre irányuló uniós stratégiát; a kábítószer elleni küzdelemre vonatkozó új uniós menetrendet és cselekvési tervet, valamint a tűzfegyverek tiltott kereskedelmére vonatkozó uniós cselekvési tervet. Ezek a fenyegetések mind határozott uniós szintű fellépést igényelnek, mivel határokon átnyúló jellegűek, és online és offline egyaránt aktívak. Tovább rontott a helyzeten a koronavírus-világjárvány, különösen a gyermekek szexuális bántalmazása esetében, amelyet bizonyítottan súlyosbít a fizikai elszigetelődés és a megnövekedett online tevékenység. A kábítószer- és lőfegyver-kereskedelem elleni küzdelem kulcsfontosságú a szervezett bűnözés elleni fellépéshez, amely Európa-szerte a belső biztonság egyik legfontosabb prioritása.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „Eltérően sokaktól, akiket gazdasági veszteségek értek a pandémia miatt, a szervezett bűnözés, mint üzlet fellendülést mutat. Meg kell állítani és bíróság elé kell állítani azokat, akik hasznot húznak a tiltott kábítószerek és tűzfegyverek értékesítéséből származó nyomorból és az okozott kárból, vagy akik gyalázatos gyermekpornográfiát terjesztenek. A belső biztonság az EU európaiak védelmére és életmódunk előmozdítására irányuló uniós biztonsági stratégiájának központi pillére, és e három kezdeményezés révén a stratégiai jövőképet azonnal konkrét cselekvésbe ültetjük át.”

Ylva Johansson uniós belügyi biztos hozzátette: „A gyermekek bántalmazása és az online szexuális zaklatás visszataszító bűncselekmények. A koronavírus-járvány súlyosbította a problémát. A mai napon bejelenthetem, hogy jogszabályjavaslatot fogunk előterjeszteni annak érdekében, hogy az online platformok kötelesek legyenek felderíteni és jelenteni az ilyen illegális tartalmak megosztását. Meg fogjuk vizsgálni egy új, a gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzését és leküzdését célzó európai központ létrehozásának lehetőségét is annak érdekében, hogy Európa továbbra is vezető szerepet tölthessen be a bántalmazás elleni küzdelemben. Ugyanakkor konkrét intézkedéseket terjesztünk elő a tiltott kábítószer- és lőfegyver-kereskedelem elleni fellépésünk megerősítése érdekében, mivel mindkét jelenség mérgezik társadalmunkat.”

Bővebben: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_20_1380

az Európai Bizottság sajtóközleménye