MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > A Bizottság üdvözli „az...

A Bizottság üdvözli „az EU az egészségügyért” program hatálybalépését

A Bizottság üdvözli „az EU az egészségügyért” program hatálybalépését. Az Európai Parlament március 9-én szavazott a programról, a Tanács pedig március 17-én elfogadta. Ez jelenti az utolsó lépést abban az irányban, hogy 5,1 milliárd euró álljon rendelkezésre az egészségügyi rendszerek rezilienciájának megerősítéséhez és az egészségügyi ágazatbeli innováció előmozdításához. „Az EU az egészségügyért” program jelentős mértékben hozzá fog járulni a Covid19 utáni helyreállításhoz azáltal, hogy egészségesebbé teszi az EU lakosságát, támogatja a határokon átnyúló egészségügyi veszélyek elleni küzdelmet, és fokozza az EU, mint a leendő erős európai egészségügyi unió felkészültségét és arra való képességét, hogy hatékonyan reagáljon a jövőbeli egészségügyi válságokra.

„Az EU az egészségügyért” program egy ambiciózus és célzott finanszírozási program a 2021–2027-es időszakra, amelynek célja, hogy az egységes egészségügyi megközelítéssel összhangban valamennyi uniós szakpolitikában és tevékenységben biztosítsa az emberi egészségvédelem magas szintjét. A Bizottság által 2020. május 28-án javasolt program az EU válasza a Covid19-válságra, amely az EU-ban drámai hatást gyakorolt az orvosokra, az egészségügyi dolgozókra, a betegekre és az egészségügyi rendszerekre. „Az EU az egészségügyért” program pénzügyi értelemben minden idők legnagyobb egészségügyi programjaként uniós tagországoknak, egészségügyi szervezeteknek és nem kormányzati szervezeteknek fog finanszírozást nyújtani.

„Az EU az egészségügyért” program célja:

  • az egészségügy javítása és előmozdítása az Unióban;
  • az Unió lakosságának a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekkel szembeni védelme;
  • a gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és a válság szempontjából fontos termékek rendelkezésre állásának, hozzáférhetőségének és megfizethetőségének javítása;
  • az egészségügyi rendszerek, rezilienciájuk és erőforrás-hatékonyságuk megerősítése.

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_1275

 

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: