MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > A BIZOTTSÁG TOVÁBBI 304...

A BIZOTTSÁG TOVÁBBI 304 MILLIÓ EURÓT FOLYÓSÍT MAGYARORSZÁGNAK A SURE KERETÉBEN

A BIZOTTSÁG TOVÁBBI 304 MILLIÓ EURÓT FOLYÓSÍT MAGYARORSZÁGNAK A SURE KERETÉBEN

Az Európai Bizottság a mai napon további 304 millió eurót (kb. 108 milliárd forintot) folyósított Magyarországnak a SURE eszköz forrásaiból.

Ezzel – a 2020 decemberében folyósított, 200 millió euró összegű első részlettel együtt – a SURE keretében Magyarországnak biztosított teljes, 504 millió euró összegű támogatás kifizetésre került.

A kedvező feltételekkel felvehető, hosszú lejáratú hitel formájában nyújtott SURE-támogatás abban segíti az uniós tagállamokat, hogy meg tudjanak birkózni a munkahelyek megőrzésére fordított állami kiadásoknak a koronavírus-válság miatti megemelkedésével. Konkrétan ahhoz járul hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják azokat a költségeket, amelyek a csökkentett munkaidős foglalkoztatást biztosító nemzeti rendszerek, valamint a koronavírus-járvány nyomán bevezetett hasonló – például az önálló vállalkozókra vonatkozó – intézkedések finanszírozásával közvetlen összefüggésben merülnek fel.

A SURE eszköz összesen 100 milliárd euró összegben nyújthat pénzügyi támogatást a 27 uniós tagállamnak, így az eddig 18 ország számára engedélyezett 90,3 milliárd eurón felül a tagállamok további támogatást is igényelhetnek még a 100 milliárd eurós keret erejéig. A ma folyósított részlet átutalását megelőzően, január 26-án immár negyedik alkalommal bocsátott ki a Bizottság szociális beruházási kötvényeket a SURE keretében. A kibocsátás során az értékpapírok többszörös túljegyzésére került sor. Ez igen kedvező árazást – sőt a kötvények egy részénél negatív kamatozást – eredményezett. E kedvező feltételek előnyeit a Bizottság közvetlenül továbbadja a kedvezményezett tagállamoknak.

Bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_21_309

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: