Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > A Bizottság támogatja a tagállamokat a ...

A Bizottság támogatja a tagállamokat a klímasemleges gazdaságra való áttérésben

Az Európai Bizottság jóváhagyta az érintett 18 tagállam által benyújtott összes kérelmet, amelyekben a tagállamok támogatást kértek méltányos területi átállási terveik elkészítéséhez, amelyeket minden tagállam köteles elkészíteni ahhoz, hogy hozzáférjen a méltányos átállási mechanizmusból származó támogatásokhoz. Emlékeztetőül, a méltányos átállási mechanizmus az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv része, és legalább 100 milliárd euró összeget mozgósít azon régiók további célzott támogatására, amelyeket a leginkább érint a klímasemleges gazdaságra való átállás, és amelyek a legkisebb kapacitással rendelkeznek e kihívás kezelésére. A jóváhagyást egy a Bizottság által 2020 februárjának végén, a strukturálisreform-támogató program keretében indított, célzott felhívás előzte meg.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos így fogalmazott: „Folytatódik az európai zöld megállapodás megvalósítására irányuló bizottsági munka. Az éghajlatváltozás továbbra is realitás. Az ellene folytatott küzdelem ugyanolyan sürgető, mint korábban. A Bizottság határozottan támogatja a tagállamokat abban, hogy Európa összes régiójában megvalósuljon a méltányos átállás. A strukturálisreform-támogató program keretében nyújtott támogatás fontos lépés: elősegíti az átállási tervek kidolgozását, és lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy éljenek a méltányos átállási mechanizmus lehetőségével, biztosítva, hogy a zöld gazdaságra való átállás igazságosan menjen végbe, és senki se maradjon ki belőle.

A strukturálisreform-támogató program keretében a Bizottság testre szabott tanácsadást biztosít a nemzeti és regionális hatóságok számára, hogy segítse őket:

A további lépések

A következő hónapokban, 2020 végéig a Bizottság célzott támogatást nyújt a tagállamoknak a méltányos területi átállási terveik elkészítéséhez. A méltányos területi átállási tervek megszövegezése és véglegesítése – az érintett nemzeti, regionális és helyi érdekelt felekkel szoros együttműködésben – a tagállamok feladata, hiszen így biztosítható az átállással kapcsolatos felelősségvállalás. A kész terveket ezután a Bizottság elé terjesztik jóváhagyásra.

Háttér-információk

2019. december 11-én a Bizottság bemutatta az európai zöld megállapodást, amelynek célja, hogy Európa 2050-re az első klímasemleges kontinens legyen.

2020. január 14-én a Bizottság bejelentette az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási tervet, amely az átállás finanszírozását hivatott elősegíteni. Azonban az átállás nem minden tagállamban indul ugyanabból a helyzetből: az átállási folyamat egyes tagállamokban nagyobb hatást fog gyakorolni, mint másokban. A méltányos átállási mechanizmus fontos eszköz annak biztosítására, hogy a klímasemleges gazdaságra való átállás méltányosan menjen végbe, és senki ne maradjon ki belőle. A mechanizmus célzott támogatást nyújt ahhoz, hogy a leginkább érintett régiókban az átállás társadalmi-gazdasági hatásának enyhítése érdekében a 2021–2027 közötti időszakban legalább 100 milliárd EUR kerüljön mozgósításra. A Bizottság különös figyelmet fog szentelni azoknak a régióknak, amelyeket az átállás komolyan érint, azonban kevesebb kapacitással rendelkeznek az előttük álló kihívások kezelésére.

A finanszírozás igénybevétele érdekében a tagállamoknak a Bizottsággal folytatott párbeszéd keretében ki kell dolgozniuk méltányos területi átállási terveiket. E tervekben a tagállamoknak meg kell határozniuk azokat a területeket, amelyeket a leginkább érintene a klímasemleges gazdaságra való átállás, fel kell vázolniuk az e területeken jelentkező fejlesztési kihívásokat, és az érintett nemzeti, regionális és helyi érdekelt felekkel szoros együttműködésben ki kell jelölniük a 2030-ig tartó átmenethez vezető útjukat. A tervek Bizottság általi jóváhagyását követően a tagállamok hozzá fognak jutni az őket megillető támogatáshoz, méghozzá a méltányos átállási mechanizmus 3 pillérén keresztül, amelyek a következők: 1) a Méltányos Átállást Támogató Alap, amely 30–50 milliárd eurót mozgósít a méltányos átállási régiók társadalmi és gazdasági átalakulásának elősegítésére; 2) az InvestEU részét képező célzott méltányos átállási program, amely akár 45 milliárd EUR összegű magánberuházást is mozgósíthat, és 3) egy közszektor-hitelezési eszköz, amely 25–30 milliárd EUR összegű közberuházást mozgósít.

A Bizottság a strukturálisreform-támogató programon keresztül gyors támogatást nyújt a tagállamoknak a méltányos területi átállásra vonatkozó terveik elkészítéséhez és ezáltal az európai zöld megállapodás végrehajtásához. Ennek érdekében a Bizottság február végén a strukturálisreform-támogató program keretében külön felhívást tett közzé a méltányos területi átállásra vonatkozó tervek elkészítésének elősegítésére. 18 tagállam (BE, BG, CY, CZ, EL, ES, FI, HR, HU, IE, IT, LT, LV, PL, PT, RO, SE és SK) kért ilyen támogatást, és a Bizottság mind a 18 kérelmet jóváhagyta. Az elmúlt két évben a strukturálisreform-támogató program keretében a Bizottság már nyújtott gyakorlati támogatást a régióknak, köztük például a szlovákiai Felső-Nyitra régiónak, a görögországi Nyugat-Macedónia régiónak vagy a romániai Zsil-völgy régiónak, hogy segítse hosszú távú gazdasági stratégiák kidolgozását a széntermelő gazdaságok átalakításához.

az Európai Bizottság sajtóközleménye