Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > A Bizottság összehangolt intézkedéseket javasol a ...

A Bizottság összehangolt intézkedéseket javasol a kulturális és kreatív ágazatok biztonságos újraindítására

A Bizottság új  uniós iránymutatást tett közzé a kulturális és kreatív ágazatok tevékenységeinek EU-szerte történő biztonságos újraindítása érdekében. A járványügyi helyzet javulása és az oltási kampányok felgyorsulása idején a tagállamok fokozatosan újra megnyitják a kulturális helyszíneket és tevékenységeket. A közzétett iránymutatás célja, hogy összehangolt megközelítést biztosítson, amely egyúttal az egyedi nemzeti, regionális és helyi körülményeket is figyelembe veszi. Várhatóan iránymutatással szolgál majd az uniós országokban a biztonságos újranyitásra, valamint a fenntartható helyreállításra irányuló intézkedések és protokollok megtervezéséhez és végrehajtásához a kulturális és kreatív ágazatok területén.

Az uniós iránymutatás alapját az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szakértelme, valamint az Egészségügyi Biztonsági Bizottsággal folytatott eszmecserék alkotják. Az iránymutatás figyelembe veszi a tagállamok eltérő járványügyi helyzetét és annak alakulását. Tartalmazza azokat a mutatókat és kritériumokat (például a vírus terjedését, az átoltottságot, a védintézkedések alkalmazását, a tesztek alkalmazását és a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követését), amelyeket figyelembe kell venni bizonyos tevékenységek újrakezdésének tervezésekor.

Az iránymutatás a következő intézkedéseket és protokollokat ajánlja:

A kulturális helyszínek újbóli megnyitását számos, az ágazat egészének fenntartható helyreállítását biztosító intézkedésnek kell kísérnie. Az uniós szintű intézkedések kiegészítik a tagállamok és az ágazatok által hozott intézkedéseket.

A Bizottság felkéri a tagállamokat, hogy teljes mértékben használják ki a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz nyújtotta lehetőségeket arra, hogy átfogóan fektessenek be az ágazatba, és növeljék az új tendenciákhoz és a válságból való kilábaláshoz szükséges ágazati kapacitást.

A Bizottság jelentősen növelte a kulturális és kreatív ágazatok számára nyújtott pénzügyi támogatását: 2021 és 2027 között a Kreatív Európa programból közel 2,5 milliárd eurót, a Horizon Europe kutatási és innovációs keretprogramból pedig közel 2 milliárd eurót fordít kulturális, kreatív és inkluzív projektekre.

2021 őszén a Bizottság online útmutatót tesz közzé a kultúra uniós finanszírozásáról, amely minden olyan meglévő uniós forrást ismertet, amely a tagállamok és az ágazat rendelkezésére áll.

A világjárvány kezdete óta a Bizottság a tagállami intézkedések kiegészítése és támogatása révén számos intézkedést hozott a világjárvány kreatív és kulturális ágazatokra gyakorolt következményeinek kezelésére. Az intézkedések a meglévő programok rugalmasabb végrehajtásától és az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret létrehozásától a Kreatív Európa és az Erasmus+ keretében 2020-ban nyújtott kiegészítő finanszírozásig terjednek. 2020 májusában a Bizottság az ágazatokkal együttműködésben erre a célra létrehozott „Creatives Unite” platformot is elindította, hogy segítse a művészeket, előadóművészeket és a kulturális és kreatív ágazatokban dolgozókat abban, hogy megosszák egymással a koronavírus okozta válságra való reagálást célzó információkat és kezdeményezéseket, és a fenntartható újranyitással kapcsolatos elképzeléseiket.

 

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3029