MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > A Bizottság nyílt hozzáférésű...

A Bizottság nyílt hozzáférésű tudományos publikációs platformot indít

Az Európai Bizottság ma elindította az Open Research Europe platformot, amelynek segítségével mindenki hozzáférhet a tudományos publikációkhoz. A platform a Horizon Europe, az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló kutatási és innovációs programja és annak elődje, a Horizon 2020 által finanszírozott kutatások eredményeit fogja bemutatni.

Az Open Research Europe mindenki – a kutatók és a polgárok számára is – ingyenes hozzáférést biztosít a legújabb tudományos felfedezésekhez. Közvetlenül kezeli a tudományos eredmények közzétételével gyakran összefüggő főbb nehézségeket, ideértve az eredmények további felhasználása terén bekövetkező késedelmeket és annak akadályait, valamint a magas költségeket. A platform opcionális szolgáltatás a Horizon Europe és a Horizon 2020 kedvezményezettjei számára, hogy eleget tudjanak tenni az azonnali nyílt hozzáférésre vonatkozó finanszírozási követelményeknek, mégpedig számukra ingyenesen. Már mintegy 40, nagyon különböző kutatási területekről származó tudományos tanulmányt nyújtottak be, amelyek a tudományos közösség számára olvashatók és értékelhetők.

A nyílt tudomány és az átláthatóság támogatása a tudományos publikációs folyamat során

Az „Új Európai Kutatási Tanács (ERA) a kutatás és az innováció szolgálatában” című közleményében a Bizottság bevezeti az Open Research Europe platformot a Horizon 2020 és a Horizon Europe programok általi finanszírozásból származó kutatások nyílt hozzáférésű publikációs platformjaként a természettudományok, a technológia, a műszaki tudományok és a matematika, valamint a társadalomtudományok, a művészetek és a bölcsészettudományok valamennyi területén.

A Open Research Europe nem csak a nyílt, gyors és költséghatékony tudományos publikáláshoz járul hozzá, hanem megkönnyíti a Horizon 2020 és a Horizon Europe kedvezményezettjei számára, hogy megfeleljenek a finanszírozásukhoz szükséges nyílt hozzáférés feltételeinek: azonnali nyílt hozzáférés a Horizon Europe által előírtak szerint és automatikus benyújtás egy általános adattárba (összehasonlítás céljából: a Horizon 2020 6–12 hónapos időszakra engedélyezte a hozzáférés korlátozását). Az Open Research Europe publikációs lehetőséget kínál a kutatóknak eredményeik és meglátásaik gyors megosztásához, és ezáltal megkönnyíti a nyílt, konstruktív kutatási vitákat. A platform a cikkek tudományos és társadalmi hatásának mérésére szolgáló mérőszámok széles skáláját tartalmazza, és tájékoztatást nyújt azok használatáról és további felhasználásáról.

A Bizottság pályázatot írt ki a szolgáltatásra, és megbízott egy tapasztalt vállalkozást, az F1000 Research szolgáltatót.

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_1262

 

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: