Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > A Bizottság nagy horderejű intézkedéseket jelentett ...

A Bizottság nagy horderejű intézkedéseket jelentett be az európai védelem előmozdítása, az innováció fellendítése és a stratégiai függőségek mérséklése érdekében

Az Európai Bizottság több kezdeményezést is előterjesztett az Európai Unión belüli védelem és biztonság szempontjából kritikus fontosságú területeken. Ezek egyikét az a közlemény alkotja, amely az európai védelemhez történő hozzájárulás kérdésével foglalkozik, és amely – a hagyományos védelmi ipartól és a szárazföldi, tengeri és légi felszerelésektől kezdve a kiber-, hibrid és űrbeli fenyegetéseken át a katonai mobilitásig és az éghajlatváltozás jelentőségéig – a kihívások teljes skáláját felöleli. A kezdeményezések további eleme a biztonság és védelem szempontjából kritikus fontosságú technológiákra vonatkozó ütemterv, mely felvázolja az uniós biztonsági és védelmi ágazat versenyképességének és ellenálló képességének javításához vezető utat.

Az új kezdeményezések révén az EU konkrét lépéseket tesz az európai védelmi piac további integrációja és versenyképességének javítása felé. Ennek legfőbb eszközét az EU-n belüli együttműködés elmélyítése jelenti, aminek köszönhetően javítható a méretgazdaságosság, kordában tarthatók a költségek és növelhető az operatív hatékonyság. A Bizottság által ma bejelentett kezdeményezések hozzá fognak járulni a biztonságra és védelemre vonatkozó uniós stratégiai iránytű kidolgozásához.

 

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_924

A Bizottság európai védelemhez való hozzájárulása a stratégiai iránytűvel összefüggésben  

Közlemény: Ütemterv a biztonsági és védelmi szempontjából kritikus technológiákra vonatkozóan

Weboldal

Tájékoztató