Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > A Bizottság létrehozza az Európai Innovációs ...

A Bizottság létrehozza az Európai Innovációs Tanácsot, hogy segítse a tudományos ötletek áttörést jelentő innovációkba történő átültetését

 

Az Európai Bizottság a mai napon egy online rendezvényen elindította az Európai Innovációs Tanácsot (EIC), amelynek 2021–2027-es költségvetése folyó árakon több mint 10 milliárd EUR az áttörést hozó innovációk fejlesztése és kiterjesztése érdekében. A „Horizon 2020” keretprogram sikeres kísérleti programjára építő új EIC nemcsak a Horizon Europe újdonsága, hanem világszerte is egyedülálló: a kialakulóban lévő technológiákra irányuló kutatást egy akcelerátor-programmal és egy külön erre a célra létrehozott tőkealappal, az Európai Innovációs Tanács alapjával ötvözi az innovatív induló vállalkozások, valamint a kis- és középvállalkozások (kkv-k) bővítése érdekében. Az EIC költségvetéséből mintegy 3 milliárd eurót fordítanak az EIC-alapra.

Ezen túlmenően a Bizottság ma teszi közzé az EIC első éves munkaprogramját, amely 2021-ben több mint 1,5 milliárd euró értékű finanszírozási lehetőséget nyit meg. Ezzel párhuzamosan mostantól lehet pályázni két díjra, nevezetesen a Női Innovátoroknak Járó díjra és az Európa Innovációs Fővárosa díjra.

Az Európai Innovációs Tanács hasznosítja a 2018–2021-es időszak kísérleti szakaszának tanulságait és eredményeit. Több mint 5000 kkv-t és induló vállalkozást, valamint több mint 330 kutatási projektet támogatott, 3,5 milliárd eurós költségvetésből.

Az Európai Innovációs Tanács legfontosabb újdonságai

Az Európai Innovációs Tanács (EIC) számos olyan sajátossággal rendelkezik, amelyek egyedülállóvá teszik abban, ahogyan úttörő jellegű vállalkozásokat és projekteket támogat.

A vezető innovátorokból álló EIC tanácsadó testület biztosítja az Európai Innovációs Tanács stratégiáját, és tanácsot ad annak végrehajtásával kapcsolatban (lásd az EIC tanácsadó testület mai nyilatkozatát).

Finanszírozási lehetőségek 2021-ben

Az Európai Innovációs Tanács (EIC) első munkaprogramjában a mai napon bejelentett finanszírozási lehetőségek többek között a következők:

Az Európai Innovációs Tanács (EIC) valamennyi projektje ingyenes hozzáférést kap a Business Accelerator Services programhoz, amely segítőket, mentorokat és szakértelmet biztosít, partneri lehetőségeket kínál vállalatokkal, befektetőkkel és másokkal, valamint számos szolgáltatást és rendezvényt biztosítanak. 

Az Európai Innovációs Tanács díjai

Az Európai Innovációs Tanács több díjat is magában foglal az európai innováció jövőjét formáló személyek megünneplése céljából.

Női Innovátorok Európai Uniós Díjra és az Európai Innovációs Főváros díjra már ma lehet pályázni, a másik kettő pedig idén később nyílik meg.

A mai indulást követően a pályázók napjára március 19-én, pénteken kerül sor, amelynek alkalmával az érdeklődők tájékozódhatnak az Európai Innovációs Tanács működéséről, a jelentkezés módjáról és arról, hogy ki jogosult a részvételre. Az ülések keretében a kutatócsoportok, induló vállalkozások, kkv-k és befektetők finanszírozási lehetőségeiről is szó lesz.

 

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_1185