MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > A Bizottság közel 2...

A Bizottság közel 2 milliárd eurót fordít a Digitális Európa programból a digitális átállás előmozdítására

A Bizottság elfogadta a Digitális Európa program három munkaprogramját, felvázolva a célkitűzéseket és a konkrét témaköröket, amelyeknek összesen 1,98 milliárd eurós keretösszeget biztosít. A Bizottság célja, hogy évtizedünket Európa digitális évtizedévé tegye, és ebben az első három munkaprogram stratégiai beruházásainak döntő szerep jut. A Digitális Európa program célja Európa technológiai szuverenitásának megerősítése, és a polgárok, a közigazgatási szervek és a vállalkozások javát szolgáló digitális megoldások piaci bevezetése.

  1. Az 1,38 milliárd EUR értékű fő munkaprogram 2022 végéig a mesterséges intelligencia (MI), a felhő és az adatterek, a kvantumkommunikációs infrastruktúra, a fejlett digitális készségek, valamint a digitális technológiáknak a gazdaságban és a társadalomban való széles körű használata területén megvalósuló beruházásokra összpontosít. E fő munkaprogram mellett a Bizottság két célzott munkaprogramot tett közzé:
  2. az első a kiberbiztonság területén nyújtott finanszírozásra összpontosít, ennek költségvetése 2022 végéig 269 millió EUR;
  3. a második pedig az európai digitális innovációs központok hálózatának létrehozására és működésére összpontosít, 2023 végéig 329 millió eurós költségvetéssel.

A Digitális Európa program fő munkaprogramja többek között a következő beruházásokat foglalja magában:

  • közös adatterek (pl. gyártási, mobilitási és pénzügyi adatterek) telepítése, amelyek megkönnyítik a határokon átnyúló adatmegosztást a vállalkozások – köztük a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint a startupok – és a közszféra számára, valamint egyesített felhőalapú és peremhálózati infrastruktúra és szolgáltatások, azaz a biztonságos adatáramlást biztosító digitális megoldások gerincének kiépítése;
  • a mesterséges intelligencián alapuló megoldások tesztelésére és kísérletezésére szolgáló létesítmények kiépítése a megbízható mesterséges intelligencia (akár kkv-k és startupok általi) kiaknázása céljából, a kulcsfontosságú társadalmi kihívásokra, többek között az éghajlatváltozásra és a fenntartható egészségügyi ellátásra való reagálás érdekében (pl. mesterségesintelligencia-tesztelő létesítmények telepítése az egészségügy és az intelligens városok és közösségek számára);
  • a kibertámadásokkal szemben nagy fokú ellenálló képességet biztosító, biztonságos kvantumkommunikációs infrastruktúra (EuroQCI) kiépítése az EU számára;
  • mesterkurzusok létrehozása és lebonyolítása a kulcsfontosságú fejlett digitális technológiák területén a digitális készségek európai fellendítése érdekében, ideértve olyan tevékenységeket, mint a kkv-k számára szervezett intenzív digitális tanfolyamok, amint az a 2020-as készségfejlesztési programban és kkv-stratégiában szerepel;
  • a közigazgatási szerveket támogató megoldások (pl. európai digitális személyazonosság) határokon átnyúló interoperabilitását támogató digitális szolgáltatások létrehozása, működtetése és folyamatos karbantartása.

kiberbiztonsági munkaprogram keretében a fejlett kiberbiztonsági berendezések, eszközök és adatinfrastruktúrák kiépítése területén kerül sor beruházásokra. Ez a munkaprogram a kiberbiztonsággal kapcsolatos ismeretek és készségek fejlesztését és kiaknázását fogja támogatni, előmozdítva a bevált gyakorlatok megosztását, és biztosítva azt, hogy az európai gazdaságban széleskörűen alkalmazzák a legkorszerűbb kiberbiztonsági megoldásokat.

Céljai elérése érdekében a Digitális Európa program keretében kiépül az európai digitális innovációs központok hálózata, amely hozzáférést biztosít a technológiateszteléshez, és egész Európában támogatja a magán- és állami szervezetek digitális átalakulását, beleértve adott esetben a nemzeti, regionális vagy helyi szintű kormányzati szerveket is. Az európai digitális innovációs központok az uniós szakpolitikák – különösen az iparpolitika és a kis- és középvállalkozásokra, valamint a startupokra vonatkozó politika –, fontos eszközeiként támogatni fogják a vállalatokat és a közszférát a zöld és digitális kettős átállásban.

A Digitális Európa program első pályázati felhívásait november végéig teszik közzé, és azokat 2022-ben további pályázati felhívások fogják követni. A munkaprogramokat főként vissza nem térítendő támogatások és közbeszerzés útján hajtják végre. Néhány intézkedést, például az „Irány a Föld” kezdeményezés témái keretében, közvetett irányítással hajtanak végre, azaz partnerszervezetek szerzik be a szükséges fejlesztéseket.

A Digitális Európa program az első olyan uniós pénzügyi keretprogram, amely arra összpontosít, hogy a digitális technológia előnyeit eljuttassa a vállalkozásokhoz és a polgárokhoz. A hét évet átfogóan (folyó árakon számított) 7,5 milliárd eurós tervezett teljes költségvetéssel rendelkező program fel fogja gyorsítani a gazdaságélénkítést, és formálni fogja az európai társadalom és gazdaság digitális átalakulását, előnyöket biztosítva ezáltal különösen a kis- és középvállalkozások számára. A Digitális Európa program végrehajtására többéves munkaprogramok révén kerül sor.

A Digitális Európa program olyan más uniós programok keretében megvalósított beruházásokat fog kiegészíteni, mint a Horizon Europe„az EU az egészségért”, az InvestEU program, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz, valamint a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz. A Digitális Európa programot létrehozó rendeletet 2021. május 11-én tették közzé az Európai Unió Hivatalos Lapjában, ugyanazon a napon lépett hatályba, és 2021. január 1-jétől visszamenőleges hatállyal alkalmazandó.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5863

Digitális Európa program – Tájékoztató

Hogyan lehet támogatáshoz jutni?

Digitális Európa program – munkaprogramok

Digitális Európa program – videó

 

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: