Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > 207 úttörő innováció és vállalkozás kapott ...

207 úttörő innováció és vállalkozás kapott 60 millió eurót az EIT válságkezelési kezdeményezésétől

A járványkezelési projektek részeként a 25 országból 212 partnert összefogó 62 új innovációs projekt közvetlenül a Covid-19-cel kapcsolatos kihívásokat célzó megoldások kialakításán dolgozik. A „vállalkozásokat támogató eszköz” 145 induló innovatív vállalkozást, növekvő innovatív vállalkozást és kkv-t segít 23 országból, amelyekre a Covid-19-válság jelentős mértékben kihatott.

Mariya Gabriel, az EIT-ért, valamint az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos az alábbiakat nyilatkozta: „Az EIT válságkezelési kezdeményezése által nyújtott 60 millió euró az EU Covid-19-válságra adott átfogó válaszának részét képezi, beleértve az innováció számára nyújtott alapvető támogatást. Az EIT-nek köszönhetően 62 innovációs projekt és 145 vállalkozó kapott támogatást, amelyre szükségük van ahhoz, hogy kézzelfogható termékekkel és szolgáltatásokkal járuljanak hozzá a járvány elleni küzdelemhez. Projektjeik gyors megoldásokat kínálnak, és új technológiákkal vérteznek fel bennünket a vírus elleni védelem és az emberéletek megmentése érdekében. Az EIT-közösség hatékony mozgósítása értékes hozzájárulás a járvány leküzdésére irányuló európai erőfeszítésekhez.”

A kiválasztott innovációk azonnali megoldásokat nyújtanak az EIT kulcsfontosságú kiemelt területein belül, az egészségügytől és a digitalizációtól az élelmiszerekig és a városi mobilitásig, hogy eleget tegyenek a válság nyújtotta kihívások széles körének. A 207 támogatott projekt és vállalkozás között megtalálhatók olyan innovatív megoldások, mint a biotechnológia és a diagnosztika, amely 3D prototípusokat használ a város és a közösségi munkahelyek fertőzött területeinek reprodukálására, és segíti az élelmiszer-ellátási lánci zavarait, valamint olyan megoldások, amelyek a levegőben megtalálható szennyező anyagok csökkentésére irányulnak. Az innovatív megoldásokat kínáló, kiválasztott projektekkel és vállalkozásokkal kapcsolatos további információk itt találhatók.

Gioia Ghezzi, az EIT igazgatótanácsának elnöke a következőket nyilatkozta: „Nagyon elégedett vagyok az EIT felszólítására adott válasszal: az innováció kulcsszerepet fog játszani abban, hogy Európa helyreálljon, és innovátoraink összefognak annak érdekében, hogy Európa erősebb és fenntarthatóbb legyen. Büszke vagyok az EIT válságkezelési kezdeményezésének már megjelenő eredményeire: az EIT Health spanyolországi „digitális ellenőrzési központja” az általuk kifejlesztett AI-eszköz használatának köszönhetően ötven százalékos csökkenést dokumentált a Covid-19-fertőzöttek elhalálozási aránya tekintetében. Folytatnunk kell az innovációt, és biztosítanunk kell, hogy ez vezesse Európát az ellenállóbb társadalom felé vezető úton.”

Az EIT-közösség gyors mozgósításán keresztül az EIT rövid távú innovációs projekteket kínál, valamint megerősíti a hosszú távú beruházásokat Európa helyreállításába azzal, hogy segít az elengedhetetlen finanszírozás megszerzésében azon induló innovatív vállalkozásoknak, növekvő innovatív vállalkozásoknak és kkv-knak, amelyek jelentős nehézségekkel néznek szembe, beleértve a tőkeveszteséget és a vásárlók elvesztését.

Tom Sam, az Affix Labs vezetője és az EIT RawMaterials vállalkozástámogató eszközének kedvezményezettje az alábbiakat nyilatkozta: „Az EIT válságkezelési kezdeményezésétől kapott 200 000 euró támogatás SAJTÓKÖZLEMÉNY Budapest, 2020. szeptember 8., kedd Kérjük, lépjen kapcsolatba Magdalena Gryszko-Szantóval és Caroline Vandenplasszal T: +36 307 889 875 - +36 303 857 398 E: press@eit europa eu elengedhetetlen annak biztosításához, hogy kezdeményezéseinket tovább tudjuk vinni. Termékünk, a Si-Quat, amely olyan antimikrobiális felületbevonat, amelynek célja a vírusok megölése, és amely hatékonynak bizonyult a koronavírussal szemben, a kritikus fontosságú finanszírozásnak köszönhetően most kerül a világ új piacaira. Célunk, hogy a Si-Quatot világszerte elterjesszük, hogy segítsünk a közösségeknek a biztonságos és higiénikus újbóli nyitásban, és az EIT válságkezelési kezdeményezésének köszönhetően felgyorsítsuk a termelést és a rugalmas megoldások széles körének fejlesztését.”

A gyors válaszmechanizmus elterjedésével az EIT Európa helyreállítását segítő, minden válságkezelési tevékenysége megvalósul 2020 végéig

Forrás: az EIT sajtóközleménye

Bővebben: https://eit.europa.eu/sites/default/files/tra-hu-pr_eit_cri_sept_2020.pdf