MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > 2022. évi iránymutatás az...

2022. évi iránymutatás az éghajlatvédelmi, környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról

Az új iránymutatás keretet biztosít a hatóságok számára ahhoz, hogy hatékonyan és a verseny minimális torzulásával támogassák az európai zöld megállapodás célkitűzéseit. Az új iránymutatás különösen:

  1. Kiterjeszti a tagállamok által támogatható beruházások és technológiák kategóriáinak körét új területekre (pl. tiszta mobilitási infrastruktúra, erőforrás-hatékonyság, biológiai sokféleség) és minden olyan technológiára (pl. megújuló hidrogén, villamosenergia-tárolás és keresletoldali válasz, a termelési folyamatok dekarbonizációja), amelyek hozzájárulhatnak a zöld megállapodás megvalósításához. A felülvizsgált szabályok általánosságban lehetővé teszik a finanszírozási hiány akár 100%-át fedező támogatási összegeket is abban az esetben, amikor a támogatások odaítélése versenyeztetéses ajánlattételen alapszik, valamint új támogatási eszközöket is bevezet, például a karboncsökkentési célú szerződéseket.
  2. Növeli a rugalmasságot és egyszerűsíti a meglévő szabályokat azáltal, hogy a horizontális intézkedések egyszerűsített értékelését az iránymutatás egyetlen szakaszában ismerteti (például az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez és megszüntetéséhez nyújtott támogatásról szóló szakasz, a megújuló energia és az energiahatékonyság támogatását is ideértve) és a Bizottság által korábban jóváhagyott támogatási programokon belüli nagy volumenű zöld projektekre vonatkozó egyedi bejelentési kötelezettséget megszünteti.
  3. Biztosítékokat vezet be, mint például a nyilvános konzultáció előírása bizonyos küszöbértékek meghaladása esetén annak biztosítása érdekében, hogy a támogatást hatékonyan oda irányítsák, ahol az az éghajlat- és környezetvédelem javításához szükséges, a támogatás a környezetvédelmi célok eléréséhez szükséges mértékre korlátozódik és nem torzítja indokolatlanul a versenyt vagy az egységes piac integritását.
  4. Biztosítja a koherenciát a vonatkozó uniós környezetvédelmi és energetikai jogszabályokkal és szakpolitikákkal, többek között a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának fokozatos megszüntetése révén.

 

Forrás és bővebb információk:

 

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_22_566

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: